Њу су рониоци приметили на око 15 километара од обале у Барселони, што је прво појављивање ове морске немани у Медитерану у овој области у последњих 10 година.

Како тврде рониоци, ова ајкула која иначе може да буде дуга до пет метара била је дужине око два и по метра. Ајкулу су сасвим случајно приметили рониоци у близини села Гараф током експедиције Удружења китова. Иначе, ово удружење прати китове, делфине и морске плискавице због дубине вода у овом делу.

Подводни фотограф Давид Џара потом је фотографисао спектакуларан призор на фотографији која се види пераје ајкуле у Средоземном мору.

 

 

- Видели смо велику црну сенку у покрету. Били смо помало збуњени. Али одједном смо видели да нешто вири из мора. Убрзо смо приметили леђно пераје - рекао је фотограф за шпански лист Ел Паис.

Додаје да је ово за њега једно импресивно искуство и у једном тренутку је пожелео да јој се сасвим приближи.

"Али, схватио сам да то и није најпаметније", рекао је Џара.

Иако је углавном изазвала страх, еколози кажу да је појава ајкуле "добар знак" за медитерански екосистем јер је ова врста морске немани више него угрожена.

Стручњак Клаудио Бари додаје да је велики предатор далеко од опасног за људе и да је кључна компонента морског живота, јер регулише бројност других врста и помаже у одржавању равнотеже морских екосистема.

Да подсетимо да се сумња да је у Египту, близу летовалишта Хургада, недавно мако ајкула усмртила две жене жену у мору. Напад ове ајкуле веома је брз и болан, а у вечини случајева фаталан. Када нападне жртву, најпре је угриза, затим откида делове тела и потом пушта жртву и одлази.

Управо због овог начина напада, претпоставља се да је напад у Египту управо дело ове ајкуле.

Такође, мако ајкуле могу да скоче у ваздух када се закаче на удицу. Иако је њена брзина, снага и величина чине савршено способном да убија људе, ова врста углавном не напада човека нити га третира као плен. Сматра се да би само могла да нападне уколико је неко узнемирава или покушава да је ухвати на уже.

(елпаис.цом)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".