Широм Велике Британије од почетка епидемије догодило се 200.247 смртних случајева од последица ковида-19, а протекле недеље умрло је 294 људи, према подацима Канцеларије за националну статистику, преноси Гардијан.

До јануара 2021. године од последица ковида умрло је 100.000 људи, а за нешто више од годину и по број преминулих се удвостручио.

Без вакцинације, бољег разумевања начина лечења вируса и мера социјалног дистанцирања, тај број би био много већи, наводи Гардијан.

Стопа смртности у Британији износи 2.689 на милион људи и већа је него у Шпанији, где износи 2.295, Француској, 2.230, и Немачкој, 1.704, према подацима сајта Оур Ворлд Ин Дата од 12. јула ове године, наводи британски лист.

Анализа података за Енглеску и Велс показује да је у првом таласу епидемије 91 одсто људи умрло директно од последица ковида, а откако је омикрон постао доминантна варијанта, тај број је пао на 68 одсто.

Последњих недеља, услед слабљења вируса и успешне вакцинације, проценат људи који су директно умрли од ковида био је 60 одсто, преноси Гардијан.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".