Припадници британске Специјалне ваздушне службе (САС) убијали су заробљеника и ненаоружане мушкарце у Авганистану под сумњивим околностима, тврди ББЦ, позивајући се на своју новинарску истрагу, поткрепљену, како се тврди, војном документацијом.

Према наводима овог медија, који се позива на новоприбављене војне извештаје, постоји могућност да је само једна јединица за шест месеци незаконито убила 54 особе.

Како додаје, бивши шеф британских специјалних снага генерал сер Марк Карлтон-Смит обавештен је о наводним убиствима, али није проследио доказе Краљевској војној полицији, чак ни након што је та служба започела истрагу убистава које су починили САС-овци.

Фото:Јутјуб принтскрин/ The Spartan Vault

 

Би-Би-Си Панорама анализирала је стотине страница оперативних извештаја САС-а, међу којима и извештаје који покривају више од десет рација "убиј или ухвати", које је извршила јединица САС-а у авганистанској провинцији Хелманду 2010. и 2011. године.

Појединци који су служили у тој јединици САС-а за то време рекли су за Би-Би-Си да су били сведоци како оперативци САС-а убијају ненаоружане људе током ноћних рација.

Они су рекли да су видели оперативце како користе такозвано „остављено оружје“ – калашњикове (АК-47), постављене на место догађаја како би оправдали убиство ненаоружане особе.

Неколико људи који су служили у специјалним јединицама рекло је да су се јединице САС-а међусобно такмичиле у томе ко ће починити више убистава, и да је јединица у чије је операције Би-Би-Си имао увид покушавала да премаши број убистава претходне која је била на служби.

Интерни мејлови показују да су официри на највишим нивоима специјалних снага били свесни да постоји забринутост због могућих незаконитих убистава, али да нису пријавили сумње војној полицији упркос законској обавези да то учине.

Министарство одбране је саопштило да не може да коментарише конкретне наводе, али да одбијање давање изјаве не треба схватити као прихватање чињеничне тачности тих тврдњи.

Портпарол министарства је рекао да су британске снаге "храбро и професионално служиле" у Авганистану и да су поступали по „највишим стандардима“.

Би-Би-Си и Сандеј тајмс током 2019. године истражили су рацију САС-а која је довела до судског спора у Великој Британији и наређења британском министру одбране да открије документе у којима се описује како је влада поступала у овом случају.

Би-Би-Си је, због нове истраге, анализирао новоприбављене оперативне извештаје са детаљима о ноћним рацијама одреда САС и открио образац „запањујуће сличних извештаја“ о авганистанским мушкарцима који су убијени зато што су наводно извлачили пушке АК-47 или ручне бомбе иза завеса или другог намештаја након што им је одређен притвор.

У том контексту, Би-Би-Си наводи неколико примера попут тога да је 29. новембра 2010. јединица убила мушкарца, који је био приведен и враћен у зграду, где је „покушао да их нападне гранатом“, док је 15. јануара 2011. јединица убила мушкарца који је такође приведен и враћен у зграду, где је „посегнуо иза душека, извукао ручну бомбу и покушао да је баци“.

Наводи и сличне примере убиства заточеника за којег је речено да је „уперио пушку у патролу“, убиства двојице заточенике јер је један од њих извукао гранату „иза завесе“, а други „посегнуо испод стола и извукао АК-47″…

Никакве повреде или рањавање оперативаца САС-а нису пријављени у свим рацијама које је прегледао Би-Би-Си.

Министарство одбране: Неодговорно и нетачно извештавање Би-Би-Сија
Британско Министарство одбране оптужило је Би-Би-Си за "неодговорно и нетачно“ извештавање, неколико сати пре емитовања документарца Би-Би-Си Панораме у којем се припадници британске Специјалне ваздушне службе (САС) у Авганистану оптужују за хладнокравна убиства авганистанских цивила.

Министарство тврди да би документарац могао да угрози британске војнике јер извлачи „неоправдане закључке“ на основу оптужби због којих је, како наводе у министарству, војна полиција спровела две истраге и након којих није било кривичног гоњења, преноси Гардијан.

- Ниједна истрага није пронашла довољно доказа за кривично гоњење. Инсинуирање супротног је неодговорно, нетачно и угрожава наше оружане снаге, како на терену, тако и када је у питању њихова репутација - наводи се у саопштењу министарства.

Фото:Јутјуб принтскрин/ The Spartan Vault

 

Документарац, који је настао на основу четворогодишње истраге емитован је синоћ, а у њему се наводи да су припадници јединице САД у Хелманду убили 54 особе под сумњивим околностима 2010. и 2011. године.

Хипи: Истражићемо све оптужбе о понашању САС у Авганистану
​Све нове оптужбе о понашању припадника британске Специјалне ваздушне службе (САС) у Авганистану бић истражене, поручио је британски министар оружаних снага Џејмс Хипи.

Би-Би-Си је претходно објавио да је могуће да су припадници јединице САД незаконито убили 54 особе за шест месеци у Авганистану.

- Нико у нашој организацији, ма колико посебан, није изузет од закона - рекао је Хипи обраћајући се посланицима.

Лабуристи су позвали да се спроведе истрага о тврдњама да је јединица САС-а у у више наврата убијала ненаоружане мушкарце и заробљенике, преноси Би-Би-Си.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".