У питању је комбинација борбеног деловања више ракетних система, са којима се напада руска позадина, центри одлучивања, складишта муниције која трају још од краја јуна месеца када су забележена прва борбена дејства са ХИМАРС-ом, пише "Курир".

Откривени су нови детаљи у украјинској тактици напада на Донбас и југ земље тачније Херсонску област која је на мети последњих дана после најаве Зеленског да је мобилисао милион војника са којима ће бити "ослобођен" југ, односно цела црноморска област.

У чему се састоји украјинска тактика деловања.

Прво украјинска војска лансира ракете са ВБР-а БМ-27 Ураган или БМ-21 Град на одређени део. Затим следи лансирање шест ракета из ХИМАРС или пре њега тактичке балистичке ракете Точка-У. Некад пре, а некад после испаљивања ХИМАРС-а.

Циљ овакве комбинације напада лежи у томе што се на тај начин отежава руској противракетној одбрани састављеној од ПВО система С-300ВМ, ПМУ2, С-400, Тор М2М и Панцир-1СЕ, да пресреће и обара ракете. Зато и нагађају да да је РТ-21 Точка У много ефикаснија, јер после пада ракета М-31 следи тактичка балистичка ракета на циљ са чиме се постиже још већа ефикасност уништења мете, а снимци са терена показују јачину експлозије са чиме се повећава и пропагандни успех и деморализација симаптизера и војске на терену.

С друге стране неки руски аналитичари сумњају у верзију са "градом" и "ураганом" као непрецизним и сматрају да Точка У ипак ефикасније делује у комбинацији са ХИМАРС- ом, због чега се наводи да руска војска много више треба посветити пажњу уништавању ових старих совјетских система.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".