U pitanju je kombinacija borbenog delovanja više raketnih sistema, sa kojima se napada ruska pozadina, centri odlučivanja, skladišta municije koja traju još od kraja juna meseca kada su zabeležena prva borbena dejstva sa HIMARS-om, piše "Kurir".

Otkriveni su novi detalji u ukrajinskoj taktici napada na Donbas i jug zemlje tačnije Hersonsku oblast koja je na meti poslednjih dana posle najave Zelenskog da je mobilisao milion vojnika sa kojima će biti "oslobođen" jug, odnosno cela crnomorska oblast.

U čemu se sastoji ukrajinska taktika delovanja.

Prvo ukrajinska vojska lansira rakete sa VBR-a BM-27 Uragan ili BM-21 Grad na određeni deo. Zatim sledi lansiranje šest raketa iz HIMARS ili pre njega taktičke balističke rakete Točka-U. Nekad pre, a nekad posle ispaljivanja HIMARS-a.

Cilj ovakve kombinacije napada leži u tome što se na taj način otežava ruskoj protivraketnoj odbrani sastavljenoj od PVO sistema S-300VM, PMU2, S-400, Tor M2M i Pancir-1SE, da presreće i obara rakete. Zato i nagađaju da da je RT-21 Točka U mnogo efikasnija, jer posle pada raketa M-31 sledi taktička balistička raketa na cilj sa čime se postiže još veća efikasnost uništenja mete, a snimci sa terena pokazuju jačinu eksplozije sa čime se povećava i propagandni uspeh i demoralizacija simaptizera i vojske na terenu.

S druge strane neki ruski analitičari sumnjaju u verziju sa "gradom" i "uraganom" kao nepreciznim i smatraju da Točka U ipak efikasnije deluje u kombinaciji sa HIMARS- om, zbog čega se navodi da ruska vojska mnogo više treba posvetiti pažnju uništavanju ovih starih sovjetskih sistema.

(Kurir)

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".