Полиција у западном јапанском граду Нара саопштила је данас да је било пропуста у обезбеђивању бившег јапанског премијера Шинза Абеа, који је у петак убијен у атентату у том граду.


Локалне полицијске снаге које су обезбеђивале јучерашњи предизборни догађај саопштиле су да су безбедносни планови били погрешни, пренео је Ројтерс.

Фото: Танјуг/АП

 

- Не можемо порећи да је било проблема са планом безбедности с обзиром на то како су се ствари завршиле - рекао је шеф полиције префектуре Нара, Томоаки Онизука на конференцији за новинаре.

- Имам велики осећај одговорности - рекао је он и додао да ће полиција анализирати шта је тачно пошло по злу и спровести све неопходне измене.

Сахрана Шинза Абеа одржаће се 12. јула у његовом родном граду Шимоносеки, преноси ТАСС, позивајући се на агенцију Кјодо.

Фото: Профимедиа

 


Абе је убијен у Нари док је држао говор приликом политичке кампање, уочи парламентарних избора у Јапану заказаних за 10. јул ове године.

За напад је осумњичен 41-годишњи Тецуја Јамагами, бивши припадник морнарице, који је ухапшен одмах након напада.

Фото: Танјуг/АП/Kyodo News

 


Он је изјавио у полицији да верује да је Абе повезан са верском групом коју је окривио да је финансијски уништила његову мајку и растурила породицу, јавили су локални медији, позивајући се на изворе из истражних органа.

БОНУС ВИДЕО:

 

 


 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".