Policija u zapadnom japanskom gradu Nara saopštila je danas da je bilo propusta u obezbeđivanju bivšeg japanskog premijera Šinza Abea, koji je u petak ubijen u atentatu u tom gradu.


Lokalne policijske snage koje su obezbeđivale jučerašnji predizborni događaj saopštile su da su bezbednosni planovi bili pogrešni, preneo je Rojters.

Foto: Tanjug/AP

 

- Ne možemo poreći da je bilo problema sa planom bezbednosti s obzirom na to kako su se stvari završile - rekao je šef policije prefekture Nara, Tomoaki Onizuka na konferenciji za novinare.

- Imam veliki osećaj odgovornosti - rekao je on i dodao da će policija analizirati šta je tačno pošlo po zlu i sprovesti sve neophodne izmene.

Sahrana Šinza Abea održaće se 12. jula u njegovom rodnom gradu Šimonoseki, prenosi TASS, pozivajući se na agenciju Kjodo.

Foto: Profimedia

 


Abe je ubijen u Nari dok je držao govor prilikom političke kampanje, uoči parlamentarnih izbora u Japanu zakazanih za 10. jul ove godine.

Za napad je osumnjičen 41-godišnji Tecuja Jamagami, bivši pripadnik mornarice, koji je uhapšen odmah nakon napada.

Foto: Tanjug/AP/Kyodo News

 


On je izjavio u policiji da veruje da je Abe povezan sa verskom grupom koju je okrivio da je finansijski uništila njegovu majku i rasturila porodicu, javili su lokalni mediji, pozivajući se na izvore iz istražnih organa.

BONUS VIDEO:

 

 


 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".