Од 617 присутних "за" је гласало њих 516, "против" је било 98, а троје је било уздржано, пренеле су бањалучке Независне новине.

За овај предлог гласали су Социјалдемократе, Зелени и Либерали, који чине немачку владу, те опозициони Демохришћани, док су против били Левица и десничарска Алтернатива за Немачку.

Истовремено, странке су прихватиле и предлог СПД, односно препоруку Влади Немачке којом се, између осталог, тражи да се у БиХ укине концепт конститутивних народа и уведе принцип један човек један глас.

Иако је ова препорука усвојена, политика званичног Берлина неће се променити и тај предлог неће имати већи утицај на дешавања у БиХ, пишу Независне новине, те наводе да је могућ одлучнији курс Владе Немачке према руководству РС, али да на нивоу ЕУ и даље не постоји сагласност у вези са евентуалним увођењем санкција.

Фото: Профимедиа

 

Говорници из Социјалдемократа, Зелених, Либерала и Демохришћана осудили су "сецесионистичку политику Милорада Додика", српског члана Председништва и устврдили да на њега утиче Владимир Путин, председник Русије, који, како тврде, жели да дестабилизује Западни Балкан у контексту рата у Украјини.

Они су подржали мандат Кристијана Шмита, високог представника кога у РС не признају и заложили се да БиХ што пре добије статус кандидата за чланство у ЕУ.

С друге стране, левичари и десничари су сматрали да Немачка не треба да шаље своје војнике у БиХ, те да треба да се држи традиционалне политике Немачке војног немешања у догађаје у иностранству.

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".