На седници владе, на чијем је дневном реду предлог Темељног уговора, рекао и да тај документ није изнад Устава и закона Црне Горе.

Абазовић је казао да је за владу разматрање овог питања једно од потпуно редовних активности, и да оно није приоритетно за грађане, те да му је придата претерана пажња.

Указао је да су се на рачун Темељног уговора чуле не баш коректне примедбе, које нису утемељене, због чега је предочио јавности, у директном преносу седнице, о чему се ради у појединим члановима Уговора које су били спорни.

Прочитао је став 4, који гласи да је хришћанска црква, а не, истиче, СПЦ, на простору данашње Црне Горе од апостолских времена и њеног континуитета - мисије, кроз историју и православље, од успостављања Зетске, Будимљанске и Хумске епископије, односно Жичке архиепископије 1219/1220. године...

- Нигде се у пасусу не помиње СПЦ. Погледајте се и уверите се сами, текст је јаван, па видите да ли је ово тачно или разне интерпретације - рекао је Абазовић.

Фото: Митрополија ЦП

 

Одбацио је и примедбе на члан 2, у вези са јавно-правним овлашћењима, и тумачења да се он односи на наводно преношење овлашћења са државе на цркву.

- То нема везе са тим, ради се о њиховим овлашћењима у складу са канонским правом СПЦ, да људима могу да издају крштеницу. Дакле, ко је одлучио да се крсти, да може да добије папир да је тај верски обред урађен на том месту. Ако је ту нешто проблематичнно, мислим да је то злонамеран коментар - рекао је Абазовић.

Рекао је и да не стоје тврдње у вези са изградњом храмова, јер је прописано да се то односи само на оно што гради Црква, где је Црква једна уговорна страна.

- Све што пише односи се искључиво на надлежности државе или једне верске заједнице (СПЦ), док друге заједнице имају своја права и обавезе, оне су већ уређени или ће бити, ако се за то искаже интересовање на потпуно исто начин - рекао је Абазовић.

Не стоје, каже, ни тумачења у вези са културним добрима да ће "неко да понесе манастире у Чачак или Лесковац”.

- Да демистификујем ту врсту пропаганде. Ниједно културно добро не може да се прода, измести, изузев у складу са законодавством Црне Горе - рекао је Абазовић.

Он је поручио и да не постоји уговор који је изнад закона и Устава Црне Горе, о чему год да се ради.

Такође, навео је да униформисана полиција ни иначе, не улази у храмове, цркве и џамије, као ни у хотеле са пет звездица, у образовне институције, скупштину, осим у случајевима кад су угрожени безбедност или здравље људи, као што без налога, не може ни на приватан посед.

- Желимо да се Црна Гора помири. Имаћемо идентичан третман према свим другим верским заједницама, које изразе жељу. Зашто је циљ да ово питање сада третирамо? Можемо и за два, пет месеци, пет година, али је циљ да људима померимо фокус на нешто што је стварно важно за животни стандард - рекао је Абазовић.

Фото: Танјуг

 

Министар правде Марко Ковач рекао је да је предлог Темељног уговора са СПЦ у сагласности са Уставом и законом Црне Горе, те да су неке ствари измењене, а наважније је да је у сагласју са текстовима уговора које је Црна Гора потписала раније са католичком, јеврејском и исламском верском заједницом.

- Направили смо упоредну анализу са уговорима који су раније потписани. На основу те анализе можемо констатовати да је више од 95 одсто одредби идентично или веома слично са одредбама других споразума - подвукао је он.

Ковач је истакао да ни у чему није повређен јавни интерес, нити доведен у опасност правни поредак Црне Горе.

Навео је и да се ради о уговору унутрашњег права, и да нема карактер међународно-правног споразума, додајући да држава има намеру да са свим верским заједницама успостави односе и призна највећи могући степен верских права и слобода с ходно Уставу и Европској конвенцији о заштити људских права.

- Нисам чуо ниједну правну критику на нормативни део текста, већ само политичке коментаре на правни део текста. Критике немају никаквог утемељења - истакао је Ковач.

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".