Те речи руског председника могу да се чују на крају напетог и често надреалног деветоминутног разговора са Макроном који ће у четвртак бити приказан у документарцу на главном државном ТВ каналу "France 2", пише британски Телеграф, преноси Јутарњи.хр.

Према емисији "C A Vous" коју емитује телевизијски канал "France 5", а у којој су приказани први исечци разговора, у документарном филму такође ће бити емитован и разговор између Макрона и британског премијера Бориса Џонсона, који се одржао само два дана уочи инвазије.

У њему Џонсон изражава своју резерву према Макроновим покушајима дијалога с руским председником и каже : - Сваки пут кад разговарамо с Владимиром Путином, имам утисак да је агресивнији, док ми звучимо све слабије. Он се неће зауставити док не добије оно што жели.

Фото: Профимедиа

 

Суочен с оптужбама да је био превише предусретљив према Путину, с којим је разговарао на десетине пута пре и после почетка оружаних сукоба у Украјини, Макрон је очигледно одлучио да је најбољи начин да покаже поглед из своје визуре, позивање филмске екипе у своје уточиште. Овај документарац ће тако гледаоцима пружити досад невиђене разговоре између светских челника о рату у Украјини, а биће то и први пут да је новинарима дозвољен приступ Јупитеру, нуклеарном бункеру и кризном командном центру који се налази испод Јелисејске палате.

Неформални разговор Путина и Макрона

- Владимире, за почетак једна ствар... - може се чути Макрон на почетку разговора 20. фебруара. Али, Путин није желео да га саслуша.

- Слушај, Емануеле... - пресекао га је руски вођа.

Обојица државника користила су неформални облик комуникације, као и приликом ранијих сусрета.

- Желео бих да ми прво кажеш своје виђење ситуације и можда сасвим искрено, као што смо увек имали обичај, да ми кажеш које су твоје намере - покушао је Макрон да створи атмосферу поверења.

- Шта да кажем? И сам видиш шта се догађа - узвратио је Путин, оптужујући Украјину за кршење споразума из Минска.

Фото: Профимедиа

 

Путин је затим осудио прозападно оријентисаног украјинског председника Володимира Зеленског, оптужујући Кијев да набавља нуклеарно оружје.

- То су будалаштине - чуо се глас који припада утицајном дипломатском саветнику господина Макрона, Емануелу Бонеу.

- Штавише, наш драги колега господин Зеленски не чини ништа да примени споразум из Минска. Он вас лаже - рекао је Путин, и додао да би предлози проруских сепаратиста у источној Украјини требало да буду узети у обзир.

- Али, нас не занимају предлози сепаратиста. Не знам да ли твој правни саветник познаје право! Што се мене тиче, само гледам законе и покушавам да их применим. Не знам који би ти правни саветник могао рећи да у сувереној земљи законске текстове предлажу сепаратисти, а не демократски изабране власти - одбрусио му је Макрон.

- То није демократски изабрана влада. Они су стекли власт крвавим државним ударом. Људе су живе спаљивали. Било је то крвопролиће. А Зеленски је један од криваца за то - одговорио је Путин.

Фото: АП/Профимедиа

 

Упркос напетости, Макрон је и даље настојао да игра улогу посредника, рекавши како ће подстаћи Зеленског да "смири тензије" не само међу украјинским оружаним снагама, већ и на друштвеним мрежама.

- Немојте да наседнете на провокације било које врсте у сатима и данима који следе - упозорио је Макрон.

Позив се завршава тако што Макрон предлаже Путину да се одмах чује с Џоом Бајденом, америчким председником.

Путин је необавезно рекао како би прво требало да се спреми за састанак. Затим, као да се нечега сетио, па одговорио Макрону.

- Да будем потпуно искрен, сада идем да играм хокеј на леду. С тобом причам из спортске дворане. Морам да се консултујем са својим саветницима.

- У сваком случају, хвала Владимире. Остајемо у контакту. Ако се нешто догоди, назови ме - казао је Макрон.

Фото: Танјуг/АП

 

- Хвала господине председниче - казао је Путин, изненада проговоривши на француском.

Макрон је поново разговарао с Путином дан касније, 21. фебруара. Али, 24. фебруара Русија је већ започела војну операцију.

Те ноћи, филмска екипа поновно је добила приступ првом Макроновом разговору са Зеленским након што су први руски пројектили пали на Кијев.

- Ту су у Кијеву. Руске снаге ратују у Кијеву - рекао је украјински председник.

- Довукли су специјалне снаге и хеликоптере или...? - питао је забринути Макрон.

- Да, авиони и хеликоптери, све... Видимо то путем медија, видимо их свуда, много их је - одговорио је његов украјински колега.

- Знате ли колико је цивила већ убијено? - пита Макрон.

- Не знам, на хиљаде... - узвраћа Зеленски.

- А шта је с вама, јесте ли на сигурном? - занима се Макрон.

- Мислим да јесам - одговорио је Макрону Зеленски.

Комуникација између Макрона и Путина убрзо се проредила, а француски председник се нашао под таласом критика јер је тек прошле недеље отпутовао у Кијев како би се срео са Зеленским.

- Нисмо успели да уверимо Путина. Мислио сам да бисмо кроз поверење и интелектуалну расправу могли да пронађемо заједничко решење - рекао је Макрон пре неколико дана у Кијеву.

Упитан мисли ли да је Путин опасан човек, француски председник је загонетно одговорио: - Никада вам нећу рећи своје мишљење.

ФОТО ГАЛЕРИЈА: Посета европских званичника ратом захваћеној Украјини

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".