Инфлација је највећи унутрашњи проблем у Сједињеним Државама, према признању самог председника Џозефа Бајдена, али и оценама 70 одсто анкетираних Американаца, преносе амерички медији.


Док на Вол стриту влада страх од рецесије, обични грађани страхују од одласка у самопослугу или на бензинску пумпу.

Страх од рецесије је порастао пошто је америчка Централна банка подигла основну каматну стопу за 0,75 процената - што је највеће повећање у скоро три деценије, преноси Глас Америке.

- Висока инфлација доноси значајне тешкоће, посебно онима којима је најтеже да плате високе трошкове основних ствари као што су храна, смештај и превоз - поручио је председник Федералних резерви Џером Пауел.

Цене хране су порасле за скоро 12 одсто, бензин је скоро два пута скупљи, а цене авио карата су порасле готово 40 процената у односу на исти период прошле године.

Фото: Инстаграм принтскрин/demibagby

 


- Вероватно плаћам добрих 50 до 75 долара недељно више за основне намирнице - кажу неки од потрошача.

Пошто велики део кућног буџета сада одлази на неопходне ставке као што је бензин, Американци штеде на другим стварима, па је малопродаја у мају опала за 0,3 одсто.

- Постоји много економске неизвесности. Мислим да би било мудро да погледате колико новца уносите у кућу, колика вам је уштеђевина и да ли имате одвојену суму за црне дане - препорука је економисткиње Ели Вулф.

Агресивним повећањем каматне стопе, Централна банка жели да помогне у стабилизацији цена, али то значи да ће све бити скупље - од кредита за нови ауто, преко кредита за кућу, где је каматна стопа већ порасла са три одсто из јануара на шест процената, па до камате на кредитним картицама.

Фото: Танјуг/АП/Патрик Семански

 


Председник Бајден упутио је писмо директорима велики нафтних компанија и окривио похлепу корпорација, уз рат у Украјини, за рекордно високе цене бензина.

Упозорио је да би могао да примени своја извршна овлашћења да се повећа производња у рафинеријама, истичући да је неприхватљиво да америчке породице директно финансирају профит нафтних компанија који је знатно већи од уобичајеног. Међутим, рафинерије већ раде скоро пуним капацитетом, а Бела кућа није навела много детаља о Бајденовом плану, преноси ВОА.

- Позивамо их да учине праву ствар, да буду патриоте и не користе рат као изговор - нагласила је портпаролка Беле куће Карин Жан Пјер.

Међутим, Амерички институт за нафту окривио је Бајденову политику залагања за “зелену енергију”, тврдећи да је инфлацији допринела председникова погрешна агенда удаљавања од домаће нафте и природног гаса.

Што се тиче рекордних профита, компаније су одговориле да сада надокнађују велике губитке које су претрпеле за време пандемије, као што је губитак од 22 милијарде долара који је Ексон Мобил пријавио 2020.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".