Европска радиодифузна унија (ЕБУ), која организује догађај, саопштила је да је била у разговорима са украјинским јавним емитером УА:ПБЦ о томе како ц́е одржати догађај након што је Калушки оркестар победио на овогодишњем издању.

Међутим, наводи се да након разматрања питања безбедности у земљи, која је тренутно у рату са Русијом, не постоји могућност да се она тамо одржи.

Уместо тога, ЕБУ је рекао да ће разговарати са Би-Би-Си-јем да ли ће бити домаћин догађаја у Британији, пошто је Британац Сем Рајдер завршио као другопласирани.

Фото: Профимедиа

 

 

ЕБУ је саопштио:

- Након њихове победе на такмичењу за Песму Евровизије (ЕСЦ) у мају, ЕБУ је истраживао опције за домаћинство такмичења следеће године са украјинским јавним емитером УА:ПБЦ, који је претходно организовао догађај 2017. и 2005. године.

Постала је добро позната традиција да победник Песме Евровизије буде домаћин такмичења следеће године, обезбеђујући одређене критеријуме, укључујући обезбеђивање одрживости одржавања догађаја и испуњење безбедности свих заинтересованих страна, укључујући и јавност.

С обзиром на то да рат који је у току од руске инвазије на овогодишњу победничку земљу, ЕБУ је одвојио време да спроведе потпуну процену и студију изводљивости са УА:ПБЦ и стручњацима трећих страна, укључујући питања безбедности и безбедности.

Песма Евровизије је једна од најкомплекснијих ТВ продукција на свету са хиљадама који раде на догађају и присуствују догађају и потребно је 12 месеци за припрему.

Након објективне анализе, Референтна група, управни одбор ЕСЦ-а, је са дубоким жаљењем закључила да, с обзиром на тренутне околности, безбедносне и оперативне гаранције потребне емитеру да буде домаћин, организује и продуцира такмичење за Песму Евровизије према правилима ЕСЦ-а не може испунити УА:ПБЦ.

Фото: Профимедиа

 

 

ЕБУ жели да се захвали УА:ПБЦ на њиховој свесрдној сарадњи и посвећености у истраживању свих сценарија у недељама од победе Калушког оркестра 14. маја у Торину и дели њихову тугу и разочарење што такмичење следеће године неће бити одржано у Украјини.

ЕБУ подржава УА:ПБЦ у читавом низу области од инвазије. Осигураћемо да се ова подршка настави како би УА:ПБЦ могао да одржи незаменљиву услугу коју пружају Украјинцима. Као резултат ове одлуке, у складу са правилима и како би се обезбедио континуитет догађаја, ЕБУ ће сада започети разговоре са Би-Би-Сијем, као овогодишњим другопласираним, о потенцијалном домаћину Песме Евровизије 2023. у Уједињеном Краљевству.

Наша је пуна намера да се победа Украјине одрази у емисијама следеће године. Ово ће нам бити приоритет у нашим разговорима са евентуалним домаћинима - закључују из ЕБУ-а, а преноси "Дејли мејл".

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".