Говорећи о Темељном уговору са Српском православном црквом (СПЦ), Абазовић је у емисији "Аргументи" на РТЦГ казао да је то питање између државе и Цркве и да се нада да ће "та тема ускоро бити затворена".

- Да ли има напретка, има. Доводимо све у један статус и затварамо тему. Надам се да ће та тема ускоро бити затворена - поручио је он, додајући да са свим државама региона покушава успоставити добре односе.

Абазовић је рекао да су Отворени Балкан и Берлински процес компатибилни и да подразумевају економску сарадњу и рад да профункционише заједничко тржиште како би услови пословања били слични или идентични.

- Интерес Црне Горе је кључан у два аспекта - политичка и економска стабилност - казао је Абазовић.

Он је поручио да можемо да изаберемо да будемо затворена држава, али нас то "неће довести нигде" и додао да ако Црна Гора не може да буде компатибилна са земљама региона, "шта очекивати сутра у Европској унији".

- Више граница, више шверца. Мање граница, мање шверца. Нама треба јединствен систем - поручио је Абазовић.

Регионална сарадња односи се на конкретне примере, и зато "морамо имати отворену комуникацију са свим премијерима и лидерима држава региона", рекао је такође Абазовић.

- Тражили смо да се ослободи увоз из Србије, то није само излазак нама у сусрет, треба имати отворене канале и заиста може у једном тренутку може доћи до несташице. Мислим да је већа претња несташица електричне енергије, него хране - навео је Абазовић, пренеле су подгоричке Вијести.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".