- Сада је историјски тренутак за Европу и европску безбедност, када свако мора да одлучи шта је Европа и каква ће Европа бити у будућности. Хоће ли бити слободна као што је сада? Да ли ће бити безбедна као што је већина Европљана навикла? Да ли ће бити друштвено и економски развијена и шта ће инспирисати друштва ван њеног континента - рекао је Зеленски у видео обраћању у четвртак учесницима Преспа форума у Охриду.

Русија је, навео је, изазвала све нас, сваку нацију на континенту, сваки регион у Европи. - Ово је најстрашнији војни изазов за Украјину и ми се 113. дан бранимо од амбиција Русије да уништи украјински народ и културу - рекао је Зеленски.

Почевши овај рат против Украјине, Русија је покушала да направи одскочну даску за напад на друге нације у Европи, утврдио је Зеленски и додао да је зато одбрана Украјине у овом рату од суштинског значаја за безбедност свих у Европи.

- Сви смо се у демократском свету суочили са енергетском кризом без преседана. Русија је дуги низ година одавала утисак да је наводно поуздан извор енергије, а у стварности је разне европске земље учинила зависним од ње. Још гори сценарио је на тржишту хране, не само да расту цене хране, већ и нова мигрантска криза. Поменућу још један елемент руске антиевропске политике. Русија је можда највећи инвеститор у пропаганду. Зато се озбиљна расправа о безбедносној архитектури у Европи мора заснивати на потреби да се Европа ослободи зависности коју руска држава ствара деценијама. Зато су потребне санкције антиевропској политици Русије. То треба узети у обзир приликом припреме седмог пакета санкција ЕУ - рекао је Зеленски, пренели су скопски медији.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".