Шеснаестог дана јуна 1963. године, са космодрома Бајконур у данашњем Казахстану, прва жена је одлетела у свемир. Валентина Терјешкова је као шести совјетски космонаут облетела Земљу на коју се спустила после нешто мање од три дана, 19. јуна.

Лет Терјешкове је био рискантан већ и самим тим што није било јаснијих представа о могућим последицама за организам приликом такве мисије. Она је тек много касније одала тајну да је патила од свемирске болести и да је приликом слетања упала у језеро.

Лет се умало није завршио трагично јер је приликом приземљења брод заправо био усмеравао у супротном смеру. Терјешкова је на време обавестила стручњаке и они су грешку исправили.

Интересантно је да је Терешкова на дан када је постала прва жена у космосу мајци рекла да ће тог дана учествовати у такмичењу у спуштању падобраном, да би Елена Фјодоровна Терешкова случајући радио сазнала да је њена ћерка увелико напустила планету.

Фото: Профимедиа

 

Службено, 2000. у Лондону а претходно у многим приликама неслужбено, проглашена је Женом XX века. Један кратер на Месецу понео је њено име. Она је почасни грађанин Јарославља у којем је рођена 6. марта 1937. као и у низу других градова.

Њена космонаутска каријера почела је када се као једна од 400 девојака 1962. године пријавила за обуку у "Звезданом граду". Ушла је у ужи избор од само пет припадница првог женског одреда. Током вишемесечне обуке за космонаута научила је и да пилотира авионима.

Фото: Профимедиа

 

Терјешкова је двадесетак година била председница Комитета совјетских жена, чланица Врховног совјета и централног комитета совјетске Комунистичке партије. Понела је звање хероја Совјетског Савеза и има чин пуковника у пензији.

Валентина, чије име су касније понели милиони девојчица широм света, а велики број и у бившој Југославији.

(Национална географија)

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".