Грчки министар спољних послова Никос Дендијас именовао је грчку амбасадорку у Румунији, Софију Грамату, за специјалног изасланика тог Министарства за Западни Балкан.


Дендијас је одлуку донео након посете региону током које је протеклих недеља обишао Београд, Сарајево, Подгорицу, Приштину, Скопље и Тирану, наводи се на сајту грчког Министарства спољних послова.

Како се наводи, Грчка придаје примарни значај консолидацији мира, безбедности и стабилности у ширем региону Западног Балкана.

Додаје се и да у том смислу, Атина промовише консолидацију билатералних односа на бази поштовања међународних прописа и истовремено активно подржава перспективу тог региона у ЕУ.

Софија Грамата ће паралелно са новом функцијом обављати и садашњу дужност амбасадорке, наводи се на сајту грчког Министарства.

Она се претходно налазила на месту шефице Директората за Југоисточну Европу у Министарству спољних послова. У дипломатској служби је од 1993. године. Говори енглески, немачки и француски језик.

Овим чином Грчка се сврстала уз Сједињене Америчке Државе, Велику Британију и Немачку, које су пре званичне Атине именовале своје специјалне изасланике за ову регију.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".