Печурке често имају видљиву прљавштину на себи, па би сигурно прва помисао могла бити да их треба опрати. Међутим, кувари су увек били подељени око тога да ли да перу печурке или не. Не постоји прави одговор, а чак зависи и од ваших преференција.

Фото: Профимедиа

 

У кулинарској школи прање печурака под текућом водом сматрало се „грехом“. Наиме, у школама кулинарства углавном младе куваре уче да користе влажан папирни убрус и да нежно бришу сву прљавштину са печурака. Прање печурака се сматрало лошим јер печурке могу да упију воду и више нећете моћи да постигнете жељену боју која их чини тако укусним.

Ипак, веома цењени аутор Харолд Мекги у својој књизи из 1990. „Радознали кувар : више кухињских наука и знања” је кроз експеримент прања и намакања печурака открио да се вода једва апсорбује у печурке. То значи да није толико грех опрати их у води.

Фото: Профимедиа

 

Да ли треба да оперете печурке?

Без обзира на различита мишљења о томе како уклонити прљавштину са печурака, нема сумње да је важно очистити печурке пре кувања, на овај или онај начин. Поврће понекад може имати бактерије на себи које могу довести до болести, па је важно да их очистите. Њихов облик омогућава увлачење прљавштине у пукотине, посебно веће.

Фото: Профимедиа

 

Када је реч о свежим гљивама, најбоље их је прво добро протрести у папирној кеси да би се уклонила сва прљавштина. Затим их непосредно пре кувања сипајте у чинију са хладном водом да уклоните још прљавштине, најбоље са неколико кашика соли коју сте претходно растворили у води. Одмах их поређајте на салвету и добро осушите. Такође, због њиховог јединственог облика, већа је вероватноћа да ће вода продрети унутра, тако да не прескачите корак сушења.

БОНУС ВИДЕО:

 

(Нај жена)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".