Pečurke često imaju vidljivu prljavštinu na sebi, pa bi sigurno prva pomisao mogla biti da ih treba oprati. Međutim, kuvari su uvek bili podeljeni oko toga da li da peru pečurke ili ne. Ne postoji pravi odgovor, a čak zavisi i od vaših preferencija.

Foto: Profimedia

 

U kulinarskoj školi pranje pečuraka pod tekućom vodom smatralo se „grehom“. Naime, u školama kulinarstva uglavnom mlade kuvare uče da koriste vlažan papirni ubrus i da nežno brišu svu prljavštinu sa pečuraka. Pranje pečuraka se smatralo lošim jer pečurke mogu da upiju vodu i više nećete moći da postignete željenu boju koja ih čini tako ukusnim.

Ipak, veoma cenjeni autor Harold Mekgi u svojoj knjizi iz 1990. „Radoznali kuvar : više kuhinjskih nauka i znanja” je kroz eksperiment pranja i namakanja pečuraka otkrio da se voda jedva apsorbuje u pečurke. To znači da nije toliko greh oprati ih u vodi.

Foto: Profimedia

 

Da li treba da operete pečurke?

Bez obzira na različita mišljenja o tome kako ukloniti prljavštinu sa pečuraka, nema sumnje da je važno očistiti pečurke pre kuvanja, na ovaj ili onaj način. Povrće ponekad može imati bakterije na sebi koje mogu dovesti do bolesti, pa je važno da ih očistite. NJihov oblik omogućava uvlačenje prljavštine u pukotine, posebno veće.

Foto: Profimedia

 

Kada je reč o svežim gljivama, najbolje ih je prvo dobro protresti u papirnoj kesi da bi se uklonila sva prljavština. Zatim ih neposredno pre kuvanja sipajte u činiju sa hladnom vodom da uklonite još prljavštine, najbolje sa nekoliko kašika soli koju ste prethodno rastvorili u vodi. Odmah ih poređajte na salvetu i dobro osušite. Takođe, zbog njihovog jedinstvenog oblika, veća je verovatnoća da će voda prodreti unutra, tako da ne preskačite korak sušenja.

BONUS VIDEO:

 

(Naj žena)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".