Пре 60 година, у ноћи између 11. и 12. јуна 1962. године, тројица Френк Морис, Кларенс и Џон Англин - успела су да преваре чуваре, побегну из ћелија и на сплаву крену пут слободе. Федерални истражни биро (ФБИ) 1979, после 17 година истраге, закључио је да су се бегунци највероватније утопили пре него што су стигли до копна. Међутим, амерички савезни шерифи случај и даље сматрају отвореним, а Морис и браћа Англин на листи су најтраженијих.

- Била је то рутинска инспекција затворског управника. Ујутру 12. јуна 1962. чувари Алкатраза кренули су у рутинску проверу ћелија. Када су стигли до блока Б, схватили су да нешто није како треба. Затвореници су били у својим креветима, али нису давали знаке живота. Чувари су откључали ћелије и шокирали се открићем. Френк Морис, Џон и Кларенс Англин нису били ту, а на њиховим лежајевима налазиле су се главе од папира, са правом косом и офарбаним очима. Три најопаснија криминалца Алкатраза успела су да побегну - пише британски писац и историчар Џилс Милтон у књизи "Када је Хитлер узео кокаин, а Лењин изгубио главу".

Како наводи, ни чувари ни други затвореници нису могли да верују да су тројица робијаша успела да преваре чуваре и побегну.

Фото: Профимедиа

 

 

- Алкатраз је био један од најчуванијих затвора на свету. За 29 година, колико је дуго био затвор, нико није успео да побегне жив. Чак 41 затвореник је покушао. Од њих, 26 је поново ухваћено, седморица су упуцана, а за остале се зна да су се удавили. То није спречило тројицу затвореника да покушају да побегну. У ствари, они су сматрали то правим изазовом. Сва тројица су била опасни криминалци. Франк Морис је био први пут осуђен на робију са само 13 година. Од тада се бавио оружаним пљачкама и диловањем наркотика. У Алкатраз је пребачен 1960. И Џон Англин је био озлоглашени криминалац. Опљачкао је банку у Колумбији 1958. и то заједно са двојицом браће. То им је донело затворске казне од 35 година - пише Милтон.

Сва тројица, додаје, била су мотивисана за бег.

- Открили су да иза њихових ћелија постоји пролаз широк око један метар, који је водио ван зидина затвора. Робијаши су лагано склањали бетон са зидова. За тај посао користили су металне кашике украдене из кантине, а од украденог усисивача направили су бушилицу. Главни део посла обављали су током "музичког сата", када је звук оргуља надјачавао њихово бушење бетона. Лутке су направили од сапуна, тоалет-папира и праве косе - пише Милтон.

Фото: Профимедиа

 

 

Како објашњава, њих су искористили да преваре чуваре који су током ноћи више пута пролазили крај ћелија и гледали да ли затвореници спавају.

- Била је потребна цела година да се пробије тунел. Након тога су ставили дуго уже да се попну кроз вентилациони систем, а металне громобране заменили су лажним, направљеним од сапуна. Коначно, 11. јуна све је било спремно и решили су да побегну. Све је ишло по план. Успели су да се провуку кроз тунел и попну кроз вентилацију до крова. Након тога су се спустили на земљу и напумпали сплав који су претходно направили од гумених кабаница. Успели су чак да направе и весла. То је познато. Оно што се десило следеће потпуна је мистерија. Тројица мушкараца су нестала и никад више нису виђена. Никад нису поново ухваћени упркос великој потери коју је водио ФБИ, нити су њихова тела нађена. Сплав је пронађен на острву Ејнђел, удаљеном око три километра од Алкатраза, а откривени су и трагови корака од сплава. Али ту сваки траг нестаје. Да ли су се удавили? Да ли су успели да побегну? Ово су питања на која нико још није дао одговор. Недавна истрага показала је да су украдена и кола недалеко од обале, што је само продубило мистерију - наводи Џилс Милтон.

- Чувени филм "Бекство из Алкатраза" са Клинтом Иствудом у улози Френка Мориса реалистично је приказао овог криминалца. Ако је постојао затвореник коме је било суђено да побегне из Алкатраза, то је био Морис, генијалац који је осмислио једно од најспектакуларнијих бекстава из затвора у историји. Он је провео живот по затворима пре него што је завршио у Алкатразу - написао је Мајкл Еслинџер у књизи "Алкатраз: Историја затвора".

Само годину дана касније Алкатраз је затворен, а потрагу за бегунцима ФБИ је водио пуних 17 година, док савезни шерифи никад нису ни престали да трагају.

Фото: Профимедиа

 

 

Амерички ЦБС пре четири године објавио је писмо које је наводно послао један од бегунаца пет година раније.

- Моје име је Џон Англин. Побегао сам из Алкатраза у јуну 1962. са братом Кларенсом и Френком Морисом. Имам 83 године и у веома сам лошем стању. Имам рак. Да, успели смо те ноћи да побегнемо, али једва. Ако ми на ТВ обећате да нећу добити више од годину дана затвора, како бих се тамо лечио, написаћу вам где се налазим. Ово није шала - садржај је наводног писма.

Он ту наводи да је Морис преминуо 2008, а Кларенс 2011.

ФБИ је потврдио постојање писма, али анализом није утврђено да ли је аутентично и да ли га је заиста написао један од тројице бегунаца.

Један од затвореника Алкатраза био је и Дарвин Еверт Кун, пљачкаш банака. Он је често држао говоре о данима проведеним на Стени, а написао је и неколико исповести о тим данима.

- Живео сам по строгом режиму најозлоглашенијег америчког затвора и трпео притисак постојања у малој и препуној ћелији. Брзо сам научио све тајне подземлја Алкатраза, кодекс познат само затвореницима. Нису сви могли да издрже притисак. Неки су се убијали, други су били насилни. Све време свет без решетака био је тако близу - с друге стране залива. Лично сам познавао многе познате и не тако познате робијаше. Помогао сам мојим пријатељима Џону Англину и Френку Морису да набаве неке од алата које су искористили за бег, а и сам сам сањао о бекству - написао је он својевремено.

Како је додао, одавно је на слободи, а када је Алкатраз затворен 1963, био је један од последњих затвореника који су га напустили.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".