Канада сматра да је Кина показала "веома забрињавајуће и непрофесионално" понашање, када је ометала њен патролни авион у близини Северне Кореје, саопштила је данас министарка одбране Анита Ананд.

У обраћању на маргинама Шангри-Ла дијалога у Сингапуру, азијском безбедносном састанку, Ананд је рекла да је то питање покренуто дипломатским каналима, преноси Ројтерс.

Упитана да ли је разговарала са кинеским министром одбране Веи Фенгхеом, који је такође на састанку, Ананд је рекла да је имала сусрете се са бројним колегама током конференције, наводи британска агенција.

Фото: Профимедиа

 

 

Канадска војска оптужила је овог месеца Пекинг да је ометао њене патролне авионе док су надгледали кршење санкција Северне Кореје, што их је у неким случајевима приморало да скрену са путање лета.

Кинеско Министарство одбране саопштило је да су канадски војни авиони појачали извиђање и провокације против Кине, угрожавајући националну безбедност те азијске земље.

- Пресретања наших летелица која су извршили Кинези су веома забрињавајућа и непрофесионална и морамо да осигурамо да безбедност наших пилота не буде угрожена, посебно када они просто надгледају по захтеву и у складу са мисијама које су одобриле УН - рекла је Ананд.

Амерички министар одбране Лојд Остин саопштио је на овом састанку раније данас да је дошло до "алармантног" повећања броја небезбедних и непрофесионалних сусрета кинеских авиона и пловила са онима других земаља, наводи Ројтерс.

БОНУС ВИДЕО

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".