Како преносе медији, Сиријски председник Башар ал Асад обећао је током интервјуа за РТ да ће се његова земља одупрети свакој новој инвазији Турске.

У интервјуу који је објављен 9. јуна, Асад је рекао да ће свака нова турска инвазија наићи на "званични" и "народни" отпор. Председник је додао да би Сиријска арапска армија (САА) могла да предузме директну акцију против турске војске.

- Пре две и по године дошло је до сукоба између сиријске и турске војске, а САА је успела да уништи неке турске циљеве који су ушли на територију Сирије, а ситуација ће бити иста у зависности од војних способности - рекао је Асад, мислећи на битку за Велики Идлиб 2020. године. Поред овога, постојаће отпор народа.

У мају су турска војска и њени заступници почели да се припремају за покретање нове операције против Сиријских демократских снага (СДФ) предвођених Курдима у северној и североисточној Сирији. Турски председник Реџеп Тајип Ердоган рекао је да његова земља жели да заврши стварање 30-километарске "безбедне зоне" на сиријској страни границе.

Фото: Профимедиа

 

Примедбе сиријског председника нису биле изненађујуће. САА већ неколико недеља распоређује појачања у областима које држе СДФ.

Дана 8. јуна, САА је распоредила велика појачања, укључујући тешко наоружање, у градовима Тел Рифат и Манбиџ на северу Алепа, као и у граду Камишлију у северној области Хасаке, наводи Ал-Мајадин ТВ. Недавно је председник Ердоган именовао Тел Рифат и Манбиџ као главне мете сваке нове турске операције у Сирији.

Чини се да је СДФ отворен за идеју сарадње са САА у случају нове турске инвазије. Дана 7. јуна, руководство групе ће координисати са владиним трупама како би се одбранили од сваке инвазије на северни и североисточни регион.

Фото: Профимедиа

 

Русија, главни савезник Сирије, предузима све мере како би обесхрабрила Турску да започне нову инвазију на Сирију. Последњих недеља, руска војска је распоредила борбене авионе, јуришне хеликоптере и противваздушне системе на североистоку Сирије.

Чврст став председника Асада указује да ће се турска војска наћи у конфронтацији не само са СДФ-ом, већ и са САА, ако Анкара крене у нову инвазију на Сирију.

(Србија данас)

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".