Kako prenose mediji, Sirijski predsednik Bašar al Asad obećao je tokom intervjua za RT da će se njegova zemlja odupreti svakoj novoj invaziji Turske.

U intervjuu koji je objavljen 9. juna, Asad je rekao da će svaka nova turska invazija naići na "zvanični" i "narodni" otpor. Predsednik je dodao da bi Sirijska arapska armija (SAA) mogla da preduzme direktnu akciju protiv turske vojske.

- Pre dve i po godine došlo je do sukoba između sirijske i turske vojske, a SAA je uspela da uništi neke turske ciljeve koji su ušli na teritoriju Sirije, a situacija će biti ista u zavisnosti od vojnih sposobnosti - rekao je Asad, misleći na bitku za Veliki Idlib 2020. godine. Pored ovoga, postojaće otpor naroda.

U maju su turska vojska i njeni zastupnici počeli da se pripremaju za pokretanje nove operacije protiv Sirijskih demokratskih snaga (SDF) predvođenih Kurdima u severnoj i severoistočnoj Siriji. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da njegova zemlja želi da završi stvaranje 30-kilometarske "bezbedne zone" na sirijskoj strani granice.

Foto: Profimedia

 

Primedbe sirijskog predsednika nisu bile iznenađujuće. SAA već nekoliko nedelja raspoređuje pojačanja u oblastima koje drže SDF.

Dana 8. juna, SAA je rasporedila velika pojačanja, uključujući teško naoružanje, u gradovima Tel Rifat i Manbidž na severu Alepa, kao i u gradu Kamišliju u severnoj oblasti Hasake, navodi Al-Majadin TV. Nedavno je predsednik Erdogan imenovao Tel Rifat i Manbidž kao glavne mete svake nove turske operacije u Siriji.

Čini se da je SDF otvoren za ideju saradnje sa SAA u slučaju nove turske invazije. Dana 7. juna, rukovodstvo grupe će koordinisati sa vladinim trupama kako bi se odbranili od svake invazije na severni i severoistočni region.

Foto: Profimedia

 

Rusija, glavni saveznik Sirije, preduzima sve mere kako bi obeshrabrila Tursku da započne novu invaziju na Siriju. Poslednjih nedelja, ruska vojska je rasporedila borbene avione, jurišne helikoptere i protivvazdušne sisteme na severoistoku Sirije.

Čvrst stav predsednika Asada ukazuje da će se turska vojska naći u konfrontaciji ne samo sa SDF-om, već i sa SAA, ako Ankara krene u novu invaziju na Siriju.

(Srbija danas)

 

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".