Макрон је истакао да би добар резултат партија крајње левице и крајње деснице на изборима 12. и 19. јуна унео неизвесност у политички живот Француске који је већ уздрман дешавањима у Украјини и растућом инфлацијом.

- Ништа не би било опасније од тога да се „француски неред“ дода „светском нереду“, како то предлажу екстремисти - изјавио је данас Макрон, преноси Ројтерс.

Две анкете су раније ове недеље показале да није сигурно да ће Макронов табор освојити апсолутну већину на парламентарним изборима.

Фото: Танјуг/АП

 

Уколико не добије апсолутну већину, био би то велики неуспех за Макрона, који би у том случају морао да прошири своју коалицију, што би заузврат могло да му отежа реализацију реформи које жели да оствари.

Мањинска или коалициона влада била би необичан сценарио за савремену Француску, јер је Пета република дизајнирана тако да у њој не би требало да постоје незграпне коалиције, оцењује Ројтерс.

Макрон је поново изабран за председника Француске у априлу ове године, али неће моћи да спроведе реформе усмерене на јачање привреде, као што су смањење пореза и промена пензионог система, уколико његова странка не освоји већину у Доњем дому француског парламента.

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".