Тог 15. марта 1972. го­дине је у ла­бо­ра­то­ри­ји Ин­сти­ту­та "Тор­лак” изо­ло­ван опа­сан ви­рус ве­ли­ких бо­ги­ња, ко­ји је од­нео 35 жи­во­та и од ко­јег је обо­ле­ло 175 љу­ди у бив­шој Ју­го­сла­ви­ји. Била је то последња епидемија вариоле вере у Евро­пи.

Према званичној верзији, ви­рус је сти­гао у на­шу зе­мљу, ка­да га је три­де­сет­пе­то­го­ди­шњи И­бра­хим Хо­ти из јед­ног се­ла код Ора­хов­ца на Косову до­нео из Ју­жног Ира­ка. Сма­тра се да је за­ра­зио сед­мо­ро ро­ђа­ка и још че­тво­ро љу­ди на пи­ја­ци, а прет­по­ста­вља се да је по­чео да се ши­ри бр­зи­ном му­ње ка­да га је до­био Ла­тиф Мум­џић, учи­тељ из јед­ног се­ла код Ту­ти­на, ко­ји се за­ра­зио та­ко што је с Хо­ти­јем био у истом ауто­бу­су.

"Политика" пише да је он за­тим ви­рус пре­нео на 38 љу­ди, а ка­да је до­био пр­ве симп­то­ме за­ра­зе, ве­ро­ва­ло се да је имао алер­гиј­ску ре­ак­ци­ју на лек. По­сле ње­го­ве смр­ти, симп­то­ме ва­ри­о­ле је до­био ње­гов брат код ко­га је утвр­ђе­на пра­ва ди­јаг­но­за. И ха­ос је кренуо.

Фото: Архива Новости

 

Епи­де­ми­о­лог про­фе­сор др Зо­ран Ра­до­ва­но­вић је био једини од епидемиолога који је био заштићен од ове заразе. Ефе­кат вак­ци­на­ци­је зва­нич­но је тра­јао три го­ди­не, а он је две го­ди­не и осам ме­се­ци пре епи­де­ми­је вак­ци­ни­сан ра­ди од­ла­ска у Ин­ди­ју.

- Ме­ђу пр­ви­ма сам и ре­вак­ци­ни­сан и до­дат­но за­шти­ћен ин­јек­ци­јом го­то­вих ан­ти­те­ла, та­ко­зва­ним хи­пе­ри­му­ним га­ма­гло­бу­ли­ном. Ка­да се на кра­ју пр­вог да­на су­зби­ја­ња епи­де­ми­је по­ста­ви­ло пи­та­ње де­жур­ства то­ком но­ћи, при­хва­тио сам да оста­нем у Град­ском се­кре­та­ри­ја­ту за здрав­ство и со­ци­јал­ну по­ли­ти­ку, пре­тво­ре­ном у Град­ски штаб за бор­бу про­тив ка­ран­тин­ских бо­ле­сти и пу­тем ра­дио-ста­ни­це ко­ор­ди­ни­рам активности, уз по­вре­ме­не из­ла­ске на те­рен.

Фото: Архива Новости

 

Још је и додао:

- Ују­тру сам др­жао све кон­це у ру­ка­ма о до­га­ђа­ји­ма про­те­кле но­ћи, знао име­на но­во­о­бо­ле­лих осо­ба, њи­хо­во кре­та­ње и кон­так­те ко­је су оства­ри­ли до тре­нут­ка изо­ла­ци­је. На­ред­них не­ко­ли­ко сед­ми­ца ни­је би­ло од­мо­ра - рекао је он у разговору за "Политику".

Вирус вариоле се данас чува у две лабораторије на свету, у Атланти у САД и Новосибирску у Русији и пред­ста­вљау нај­моћ­ни­је би­о­ло­шко оруж­је на пла­не­ти. На другим местима је званично "убијен”. У нашој земљи га је уништила др Ана Глигић, вирусолог, која је тада радила у лабораторији Института "Торлак”.

- Када је све прошло, морали смо да 'убијемо' вирус. Пре него што смо га закопали у рупу у кругу Института 'Торлак', морали смо да га термички уништимо на високој температури. И поред тога, кад смо откопали рупу и сместили пипете, рукавице и други заразни материјал, посули смо то битуменом и запалили. Све смо добро обезбедили - рекла је она својевремено у разговору за "Политику".

Фото: Архива Новости

 

Истиче како ју је Светска здравствена организација пет пута питала како је уништила вирус.

- С вирусима увек треба бити опрезан. На Гренланду је код болесника који је био смрзнут изолован вирус шпанске грознице. Никад се не зна шта подземне воде могу да ураде. Преминули од вариоле су се зато сахрањивали у лименим сандуцима. Узорци се и данас чувају у две лабораторије јер је порекло вируса и даље непознато.

Додала је и ово:

- То увек може да представља опасност. Ако има неких лудих глава, свашта може да се догоди уколико неко пожели да се мало 'поигра'. Међутим, ти узорци се врло добро чувају. Место на ком се налазе може да се отвори само уз помоћ три кључа која имају различите одговорне особе. Не може да се отвори уз помоћ само једног кључа - напомиње др Глигић.

(Мондо)

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".