Име Владе Илића је данас скоро и заборављено. Међутим, од заборава су га спасили ентузијасти који су проучавајући историју дошли и до његовог имена.

Влада Илић био је пореклом из Власотинца, где се и родио. Основну школу је завршио у свом родном граду, а школовање настављао у Аустроугарској. Потицао је из угледне предузетничке породице.

Осам деценија Београђани су за Спасовдан износили исти барјак. На барјаку се са једне стране налази икона Вазнесења Господњег и пише "Општина града Београда 1938.", а на другој страни је икона Св. Петке испод које пише: "Ко крсно име слави, оном и помаже."

Света Петка била је крсна слава Власотинчанина Владе Илића који је остао упамћен као легендарни градоначелник Београда. Са једне стране Св. Петка, а са друге Вазнесење. Тиме је желео да симболично повеже родну груду са својим вољеним Београдом.

Временом је Влада Илић стекао велики углед у народу, као частан човек и предузетник.

 

 

Нажалост, историјске прилике нису ишле на руку градоначелнику Влади Илићу. Убрзо почиње Други светски рат. Влада Илић означен је од комунистичких власти као сарадник окупатору, иако је историја много деликатнија од тога, углавном Ухапшен је 1945. године, а рат још увек није био завршен. Осуђен је на 10 година затвора. Свеукупна имовина му је одузета под објашњењем да су његове фабрике радиле за време окупације и да је тако јачао окупаторски капитал.

Седам година је провео у Сремској Митровици у затвору, а онда је био осуђен на смрт. Смрти га спасава Черчил који је код Тита ургирао да Владу Илића не убију. Године 1951. пуштен је на слободу, а следеће године умире у стану свог рођака у најгорој беди од шлога.

Остаће забележено и да је пред крај живота, Влада Илић чистио београдске улице, заједно са групом затвореника.

 

 

Његова супруга Олга, која је свих трагичних догађаја из Другог светског рата била велики добротвор, касније је преживљавала само захваљујући милостини продаваца који су знали за њену животну причу.

А Спасовданаска литија и данас чува сећање на једног српског јунака и великана. На деспота Стефана Лазаревића, у чије је време Београд и постао престоница. Спасовдан као да се сам неметнуо да буде престони град и некадашње и садашње Србије, чија је историја заправо историја уздизања и поновног рађања. Београд као вечни град изградили су они људи који су дошавши да живе на простору Београда у њега уткали најлепше идеале попут Стефана Лазаревића, Симе Игуманова, Драге Љочић, Владе Спасића, Илије Коларца, краљице Наталије, Мише Анастасијевића, Матије Бана и многих других и знаних и незнаних, који су оплемењивали дух Београда.

 

 

(Курир)

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".