Јовановић је, коментаришући поруке председника Александра Вучића у говору после полагања заклетве, рекао да се у говору није чуло ништа ново осим континуитета са политиком која, како оцењује, није потпуно јасна, осим да је Србија недовољна велика и снажна земља и да мора да плива између Истока и Запада.

- Али, та ''обреновићевска'' политика има границе, а ова озбиљна криза сужава маневарски простор - рекао је Јовановић за Танјуг.

Према његовим речима, из Вучићевог говора је остало нејасно крајње одређивање Србије и да ће земља морати да разјасни своју ''''јасно-нејасну'''' политику.

- Не можемо да говоримо како Европа нема алтернативу, а да се снебивамо када треба да ускладимо спољну политику са спољном политиком ЕУ - навео је Јовановић.

Фото: Танјуг/Јадранка Илић

 

Он је казао да парола ''и Косово и ЕУ'' није могућа и да Србију, како тврди, на европском путу очекује прихватање и признавање сецесије Косова и Метохије кроз, како наводи, правно обавезујући споразум по моделу две Немачке.

Јовановић је казао да би било ''пожељно и здраво'' да се у Србији отвори широка расправа о европском путу, да ли та перспектива заиста постоји и шта је цена.

Поновио је да је став је да Србија треба да сарађује са ЕУ и да је та сарадња пожељна у сваком сегменту, као и да постоји низ модела сарадње без чланства које, како каже, није ни на видику.

- ЕУ се неће ширити у догледно време, свакако не пре инстутуционалне реформе ЕУ, а то захтева године. Учлањење Србије у ЕУ није на дневном реду на кратак рок ни дугорочно, а наше потенцијално учлањење морамо да платимо признањем сецесије Косова - рекао је Јовановић.

Коментаришући говор председника Вучића, Јовановић је казао да је ''тражена мера'' да нико не буде претерано незадовољан, уз оцену да се простор за маневрисање сужава.

Фото: З. Кнежевић

 

- С једне стране говори да ћемо бранити КиМ, а са друге да нисмо политички неутрални. Ако је то искрен политички став, ако смо ми заиста на европском путу и ако ЕУ нема алтернативу, онда је питање санкција лако решиво и треба их увести, иако сам лично против тога - рекао је Јовановић.

Додао је да би увођење санкција Русији било супротно нашем националном интересу, да не би било достојне наше историје и да би значило сврставање уз запад који, каже, угрожава интересе Србије.

Јовановић је на питање о разговору Вучића и Путина, рекао да га радује што је Србија имати повољнију цену гаса у наредне три године.

- Три године није мали период у овим околностима, то што је речено о цени је више него добро, видећемо шта ће бити - рекао је Јовановић.

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".