Jovanović je, komentarišući poruke predsednika Aleksandra Vučića u govoru posle polaganja zakletve, rekao da se u govoru nije čulo ništa novo osim kontinuiteta sa politikom koja, kako ocenjuje, nije potpuno jasna, osim da je Srbija nedovoljna velika i snažna zemlja i da mora da pliva između Istoka i Zapada.

- Ali, ta ''obrenovićevska'' politika ima granice, a ova ozbiljna kriza sužava manevarski prostor - rekao je Jovanović za Tanjug.

Prema njegovim rečima, iz Vučićevog govora je ostalo nejasno krajnje određivanje Srbije i da će zemlja morati da razjasni svoju ''''jasno-nejasnu'''' politiku.

- Ne možemo da govorimo kako Evropa nema alternativu, a da se snebivamo kada treba da uskladimo spoljnu politiku sa spoljnom politikom EU - naveo je Jovanović.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

 

On je kazao da parola ''i Kosovo i EU'' nije moguća i da Srbiju, kako tvrdi, na evropskom putu očekuje prihvatanje i priznavanje secesije Kosova i Metohije kroz, kako navodi, pravno obavezujući sporazum po modelu dve Nemačke.

Jovanović je kazao da bi bilo ''poželjno i zdravo'' da se u Srbiji otvori široka rasprava o evropskom putu, da li ta perspektiva zaista postoji i šta je cena.

Ponovio je da je stav je da Srbija treba da sarađuje sa EU i da je ta saradnja poželjna u svakom segmentu, kao i da postoji niz modela saradnje bez članstva koje, kako kaže, nije ni na vidiku.

- EU se neće širiti u dogledno vreme, svakako ne pre instutucionalne reforme EU, a to zahteva godine. Učlanjenje Srbije u EU nije na dnevnom redu na kratak rok ni dugoročno, a naše potencijalno učlanjenje moramo da platimo priznanjem secesije Kosova - rekao je Jovanović.

Komentarišući govor predsednika Vučića, Jovanović je kazao da je ''tražena mera'' da niko ne bude preterano nezadovoljan, uz ocenu da se prostor za manevrisanje sužava.

Foto: Z. Knežević

 

- S jedne strane govori da ćemo braniti KiM, a sa druge da nismo politički neutralni. Ako je to iskren politički stav, ako smo mi zaista na evropskom putu i ako EU nema alternativu, onda je pitanje sankcija lako rešivo i treba ih uvesti, iako sam lično protiv toga - rekao je Jovanović.

Dodao je da bi uvođenje sankcija Rusiji bilo suprotno našem nacionalnom interesu, da ne bi bilo dostojne naše istorije i da bi značilo svrstavanje uz zapad koji, kaže, ugrožava interese Srbije.

Jovanović je na pitanje o razgovoru Vučića i Putina, rekao da ga raduje što je Srbija imati povoljniju cenu gasa u naredne tri godine.

- Tri godine nije mali period u ovim okolnostima, to što je rečeno o ceni je više nego dobro, videćemo šta će biti - rekao je Jovanović.

 

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".