Инцидент се догодио у недељу, 29. маја, око 17 сати. Све је тог дана изгледало уобичајено у Храму, било је верника, а и очекивао се почетак вечерње службе у малој цркви поред Храма.

- А онда је један човек, дао бих му ту негде око 40-ак година, можда и мање, почео да се скида. За час посла се скинуо потпуно го. Скочише и неки људи, колико сам после чуо из обезбеђења Храма су, требало им је мало више да га савладају и смире, корпулентнији је, отимао се. Углавном, позвали су полицију и Хитну помоћ, која је дошла и одвезла га. Како се причало после, одвезен је у психијатријску болницу "Лаза Лазаревић" - каже извор и додаје да је касније чуо и да је тај човек одавно психијатријски пацијент, лечен у "Лази"

И он, као и верници који су се у том моменту нашли под куполом Храма Светог Саве, били су затечени и нису могли да верују чему су присуствовали.

Полицијска патрола, како незванично сазнајемо, затекла је нагог мушкарца у Храму и асистирала је Хитној помоћи приликом превожења у "Лазу Лазаревића".

- Судија за прекршаје изјаснио се да нема прекрсаја с озиром на то какво је психичко стање мушкарца - навео је извор.

Старешина Храма Светог Саве владика Стефан Шарић није био доступан Куриру за изјаву.

Фото: Петар Милошевић

 

Подсетимо, ово није први инцидент који се догодио у Храму а да је избио на видело. Почетком марта прошле године, свега неколико месеци после смрти патријарха Иринеја, кој је сахрањен у крипти Храма, у књизи жалости остављена је чудна порука исписана на грчком, арапском и енглеском, са свакаквим датумима, што су надлежни из Храма одмах пријавили полицији. Када је Курир сазнао и обелоданио ову информацију, епископ Стефан Шарић нам је потврдио да се немили догађај збио и испричао да су сви мислили да је реч о исламском терористи, који је, како су им неки дешифровали поруке, помињао датуме рушења кула близнакиња у Њујорку, пожара у Нотр Даму и претио да ће запалити Храм.

То је био и повод, како је тада изјавио владика Стефан, да Храм уведе приватно обезбеђење, које плаћа Патријаршија, а које је управо у недељу и интервенисало и савладало овог човека пре него што су дошле полиција и Хитна.

Епископ Стефан је већ тражио да када Храм буде освећен, чему се нада ове године, буде проглашен објектом од највеће националне важности.

- То би значило и да га држава обезбеђује и чува, а не да ангажујемо приватно обезбеђење. С те стране мора да се нађе нека сарадња државе и цркве. Ако је ико задужио и цркву, и народ, и државни апарат, то су Свети Сава и Немањићи, па би некако боље требало да се води рачуна о безбедности ове светиње, да не буде никаквих искушења, да не упада ко како хоће - рекаo је раније за Курир владика Стефан, када је потврдио да се инцидент с Грком десио на гробу патријарха.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".