До зачепљеног носа може доћи због прехладе, грипа, инфекције синуса, али и због алергије. Зато би било добро да у сезони алергија на природан начин „отпушите” синусе, а ове методе могу вам у томе и те како помоћи.

Уколико је ваздух у просторији сув, долази до исушивања слузокоже, што отежава симптоме алергије. Овлаживачи ваздуха вам могу помоћи да одржите оптималну влажност у вашем дому, а уз то јако је важно да избегавате претерану употребу клима-уређаја.

Фото: Профимедиа

 

Већим уносом течности секреција се разређује и избацује, а смањује се и притисак на синусе. Најбољи избор су топле течности попут биљних чајева чајева и домаћих супа.

Пара додатно разређује секрет и растерећује дисајне путеве. Имајте на уму да је овај ефекат краткотрајан и да може да се деси да се нос поново запуши, али у сваком случају туширајте се што чешће.

Поред врућег туша, можете загрејати синусе и облогама за овај део тела. Довољно је да наквасите топлом водом пешкирић или га угрејете на радијатору и ставите га преко чела и носа, на место где се налазе синуси.

Фото: Профимедиа

 

Будући да је пара толико ефикасна у отчепљивању носа, она ће посебно брзо деловати директном инхалацијом, односно ако је у потпуности усмерите у дисајне путеве.

Ако немате кућни инхалатор у који бисте сипали физиолошки раствор, ставите воду да прокључа, па у њу додајте природне састојке као што су есенцијална уља или лековито биље попут босиљка.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".