Нови канадски закон, којима се уводе неке мере које су прошле године биле одложене због националних избора, долази само недељу дана након што је наоружани нападач убио 19 деце и двоје наставника у њиховој учионици у америчкој савезној држави Тексас, преноси Ројтерс.

Премијер Џастин Трудо саопштио је новинарима да су нови прописи потребни јер се насиље повећава.

-Довољно је да само погледамо јужно од наше границе, како бисмо знали да ће ако не предузмемо акцију снажно и брзо, бити све горе и горе и теже ћемо моћи да се супротставимо-, нагласио је Трудо.

Најављено "замрзавање" куповине оружја подразумева и изузетке, које укључује спортске стрелце, олимпијске спортисте и обезбеђење, а Канађанима који већ поседују пиштоље биће дозвољено да их задрже, наводи британска агенција.

Власти не очекују појачану набавку оружја у очекивању "замрзавања", делом и зато што је она већ строго регулисана, саопштио је владин званичник на конференцији за новинаре.

Канада има строжији закон о оружју од САД, и стопу убистава ватреним оружјем која је мања од једне петине од америчке, али је она виша од оних у другим богатим земљама и расте, па је тако 2020. била пет пута већа него у Аустралији, наводи Ројтерс.

БОНУС ВИДЕО: