Novi kanadski zakon, kojima se uvode neke mere koje su prošle godine bile odložene zbog nacionalnih izbora, dolazi samo nedelju dana nakon što je naoružani napadač ubio 19 dece i dvoje nastavnika u njihovoj učionici u američkoj saveznoj državi Teksas, prenosi Rojters.

Premijer DŽastin Trudo saopštio je novinarima da su novi propisi potrebni jer se nasilje povećava.

-Dovoljno je da samo pogledamo južno od naše granice, kako bismo znali da će ako ne preduzmemo akciju snažno i brzo, biti sve gore i gore i teže ćemo moći da se suprotstavimo-, naglasio je Trudo.

Najavljeno "zamrzavanje" kupovine oružja podrazumeva i izuzetke, koje uključuje sportske strelce, olimpijske sportiste i obezbeđenje, a Kanađanima koji već poseduju pištolje biće dozvoljeno da ih zadrže, navodi britanska agencija.

Vlasti ne očekuju pojačanu nabavku oružja u očekivanju "zamrzavanja", delom i zato što je ona već strogo regulisana, saopštio je vladin zvaničnik na konferenciji za novinare.

Kanada ima strožiji zakon o oružju od SAD, i stopu ubistava vatrenim oružjem koja je manja od jedne petine od američke, ali je ona viša od onih u drugim bogatim zemljama i raste, pa je tako 2020. bila pet puta veća nego u Australiji, navodi Rojters.

BONUS VIDEO: