Кад год можете, у своје оброке убаците неку од намирница са овог списка.

Лосос

Лосос је намирница богата свим састојцима неопходним да би коса била сјајна и имала здрав изглед. Протеин убрзава раст косе, док омега три масне киселине утичу на њен сјајан и здрав изглед. Уопште, риба се препоручује у исхрани, али лосос је посебно здрав.

Фото: Профимедиа

 

Пилетина

Пилетина и друге намирнице које обилују протеинима од великог су значаја за здраву косу и њен раст. Протеини делују као градивни блокови на све наше станице, укључујући и ћелије у коси. До опадања косе често долази и због слабог уноса протеина.

Фото: Профимедиа

 

Јаја

На који начин најчешће спремате јаја? Није ни важно. Кајгана, јаје на око и кувана јаја подједнако добро утичу на активан раст косе. Јаја нуде широк спектар здравствених предности, зато је њихово укључивање у редовну исхрану јако важно. Ова намирница, осим што је богата протеинима, садржи и биотин који такође поспешује бржи раст косе, али и њено јачање.

Сарделе

Сарделе и остале масне рибе главни извор омега 3 масних киселина и имају противупална дејства на наш организам. Масна риба одржава вашу косу здравом и потпомаже стварање масти на кожи.

Фото: Профимедиа

 

Авокадо

Миленијалци сигурно знају да је конзумирање авокада здраво за њих, ипак су они ову зелену намирницу учинили врло популарном. Авокадо је између осталог богат витамином Е који је јако важан за раст косе. Сједињење свих витамина у авокаду побољшаваја циркулацију крви због које фоликуле косе раде делотворније.

Спанаћ

Иако Попај можда није најбољи пример за ову намирницу јер је ћелав, овај је цртани јунак имао право што верује у ово снажно поврће. Спанаћ је пун нутријената од фолне киселине до гвожђа и витамина А и Ц, од којих сви подстичу раст косе. Ово поврће можда не подстиче убрзан раст бицепса, али раст косе је друга прича.

Фото: Профимедиа

 

Киноа

Добра стара киноа је пре неколико година проглашена "краљицом чишћења организма". На дугој листи здравствених предности, киноа је одлична и за раст косе јер је пуна цинка. Он одржава косу и подстиче њен раст. Када је коса сува и слаба, то се повезује с мањком цинка.

Семе сунцокрета

Ово је семе одличан извор витамина Е који је одлични антиоксиданс. Витамин Е штити наше ћелије од оштећења, али га повезују и са превенцијом опадања косе и стварањем перути.

Фото: Профимедиа

 

Наранџе

Овај дивни цитрус је пун витамина Ц, А и антиоксиданаса који подстичу раст косе. Оне су одличан извор витамина Ц који потпомаже апсорпцију гвожђа. Управо из тог разлога је цеђена наранџа идеално пиће за доручак од житарица, брже упија гвожђе из оброка који сте појели.

Фото: Профимедиа

 

Слатки кромпир

Већина људи не зна да и слатко поврће може подсаћи раст косе. Слатки кромпир или батат можете служити у више варијанти, као помфрит, пире или на пекарски начин и опет ће бити довољно здрав за ваш организам и косу. Садржи бета каротен који након конзумације постаје витамин А. Овај витамин помаже кожи да направи себум који је мастан и који помаже вашој кожи да остане здрава.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".