1. Лимуново уље

Када је у питању примена лимуна на темену главе, најбоље је да то буде у форми уља. Ово моћно природно решење садржи у себи лимонен који помаже у уклањању прљавштине, мртвих ћелија коже и додатног себума са коже главе. Такође има изванредне особине стимулације раста косе.

Посебно је користан за оне који имају суву и коврџаву косу. Пошто је лимун кисео, помаже у чишћењу власишта и спречавању зачепљења пора коже главе. Најбоље је да додате до 8 капи у шампон и користити за прање косе једном недељно.

Фото: Профимедиа

 

2. Етерично уље од лимунске траве

Лимунска трава је сјајан савезник у борби за здравије теме. Само уље ојачава фоликуле косе и промовише здрав раст косе. Такође ублажава изиритирану кожу главе и ублажава главобољу, а посебна препорука је да га користе они који имају проблем са перути.

Потребно је додати око 10 капи у природни шампон или регенератор и оставити да делује на кожи главе до десетак минута, а потом испрати што хладнијом водом.

3. Уље лаванде

Лаванда се углавном користи за опуштање, али то није њена једина примена. То је једно од ретких уља која делује добро на свим типовима косе. Заправо, истраживања су показала да масирањем темена овим уљем може помоћи приликом губитка косе јер ће уравнотежити лучење себума и јачати сам корен длаке.

Такође се може користити за борбу против бактерија и гљивица на кожи главе. Битно је напоменути са се етерично уље лаванде користи у комбинацији са кокосовим или маслоновим уљем, а додаје им се увек 4 до 5 капи. Смеса се умасира у скалп и остави да одстоји пар сати пре прања шампоном.

Фото: Профимедиа

 

4. Уље жалфије

Уље жалфије регулише излучивање себума на кожи главе. Садржи фитоестрогене који подстичу раст косе. И не само то, оно је идеално уколико вас нервира појава седе косе, јер регулише њено прерано појављивање. Такође влажи косу, чинећи је меком и лаком за обликовање.

Користи се тако што у 1 до 2 кашике кокосовог уља додате 8 капи жалфије, умасирате у теме ипотпуно обложите косу, а потом оставите да одстоји 30 минута. Након тога, косу треба опрати што лакшим и природнијим шампоном.

Фото: Профимедиа

 

5. Уље еукалиптуса (нане)

Иако се уље еукалиптуса више користи приликом запушених синуса и носа за инхалацију, заправо има фантастичан учинак када је у питању заустављање опадања и елиминисања перути. Мента је богата магнезијумом, гвожђем, калцијумом, минералима, витаминима А и Ц, а с обзиром да побољшава проток крви у темену, не чуди што појачава раст нове косе.

Ипак, због густине уља не треба га директно користити без разређивања са другим уљима, као што је нпр. кокосово, или га можете помешати са шампоном или регенератором за косу. Користите неколико капи пеперминт уља за масажу коже главе тек након што га помешате са другим уљем, а потом косу оперите на стандрадан начин.

(Elle)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".