Новина је да ће килограм коштати 89 динара, било да се ради о малим или великим паковањима. Уредбом ће бити дозвољено и одобрење додатних 260 тона шећера из робних резерви, што ће стабилизовати понуду на тржишту.

Шећера на рафовима многих продавница није било ни рано јутос - ни у паковању од килограм, а тешко се налазио и у већим паковањима. Понуда трговаца промеиће се врло брзо имајући у виду да је Влада спремила уредбу и да ће се она данас наћи на дневном реду.

У новој уредби Владе Србије, биће изједначене цене килограма шећера у свим паковањима. Ићи ће се на појефтињење паковања од 5, 10, 25 и 50 килограма, односно цена килограма шећера у тим паковањима изједначиће се са ценом паковања од једног килограма.

Данас ће трговцима бити дистрибуирано и нових 260 тона што ће попунити рафове.

Фото: Профимедиа

 

- Нове мере ће практично онемогућити садашњи сценарио да шећер у џаковима кошта и до 190 динара по килограму, а да шећера у паковању од килограм, чија је цена била ограничена до 90 динара, није било на рафовима због накупаца - каже наш саговорник из Немањине 11.

"Не ради пакерица од једног килограма"
Према речима државног секртара у Министарству трговине Уроша Кандића, већ два пута у последњих седам дана код једног произвођача не ради пакерица од једног килограма.

- Утврдиће се да ли је то злоупотреба, односно да ли се десило случајно или намерно. Имамо могућност да се шпекулацијом баве и трговци. Тржишни инспектори су, са колегама из пољопривредне инспекције, на терену у Западној Србији имали дојаву да је један велетрговац држи шећер на лагеру и чека већу цену. Трећа ствар је код потрошача. Просечна потрошња по домаћинству је два килограма месечно и нема потребе да се купује по 20 или30 килограма, јер ће на тај начин само додатно да изазову несташицу", рекао је Кандић за РТС.

Поручује да ће калкуланти бити кажњени када се утврди чињенично стање. Инспекција ће покренути поступке који треба да се покрену пред судовимаа негде ће бити изречене мандатне казне.

Државни секретар истиче да Влада није одмах ограничила цене великих паковања зато што је, када су ограничене цене основних животних намирница, била је потреба за тим и нису хтели да иду широким захватом да не би угрожавали стабилност производње шећерне индустрије и свих осталих.

Према његовим речима, да би заштитили потрошача и кућни буџет домаћинстава, определили су се да ограниче цену само килограмског паковања шећера.

Иначе, наша три највећа трговинска ланца су за првих 20 дана маја за више од 100 процената повећали продају шећера у односу на мај прошле године.

Председник Србије Александар Вучић говорио је пре два дна о ситуацији са шећером у Србији и рекао да са овом намирницом има проблема са трговинама.

Фото: Принтскрин/Тв Прва

 

- Ми смо заштитили цену шећера од килограм. Онда дођу власници дестилерија, пчелари који купе на по килограм јер је тако јефтиније, што би куповали џак од 50 кила када је цена виша. Ми шећера имамо и све ће бити у реду. Сада ћемо заштити цену за комплетан шећер и интервенисати са додатном количином шећера и све ће бити у реду. У условима друштвених мрежа и жеља да вам неко покаже како нечега нема, морате у ходу да решавате проблем. Са храном немамо проблема - навео је Вучић.

Несташици шећера претходних дана “кумовали су и индустрија и посластичари, који су уместо џакова, које су до сада куповали, због знатно виших цена, узимали јефтинија паковања од килограм.

Све то неке трговце је натерало да ограниче продају паковања од килограм, а у појединим радњама доводило је и до озбиљнијих кошкања међу грађанима.

(Блиц)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".