Због сумње да су извршили кривично дело прање новца ухапшени су С. Ћ. (44), З. Б. (50), Д. Б. (32), В.Б. (29), Р.Д. (68), М. Д. (37), Н. Г. (54), док се за једном особом трага.

С.Ћ. и Н. Г. се терете и за кривично дело из члана 136. Закона о банкама и зеленаштво, а З. Б. и за недозвољену трговину. Такође, поднете су две допуне кривичних пријава против С.Н. (63) и В.Д. (40) који се налазе у притвору, због постојања основа сумње да су извршили кривична дела прање новца.

Осумњичени се терете да су се у дужем временском периоду неовлашћено бавили трговином половних путничких, теретних и пловних возила и опреме, као и да су грађанима позајмљивали новац уз високу камату, а да би били сигурни да ће им се новац вратити, као залог од њих су узимали непокретности.

Они су потом, како се сумња, сачињавали уговоре о зајму, као и признанице које су оверавали код одабраних јавних бележника и адвоката, да би касније у случају невраћања зајмова, оверена документа употребљавали у различитим поступцима како би постали власници заложених непокретности. На тај начин, како се сумња, стекли су велики број непокретности, а на основу лажних купопродајних уговора са оштећенима постали су власници станова и кућа.

Осумњичени су новац стечен наплатом високих камата, као и располагањем преузетих непокретности, пласирали кроз нове зајмове, али и кроз различите видове инвестирања и стекли противправну имовинску корист више од 184.738.455 динара. Претресом станова и других просторија које користе осумњичени привремено је одузета имовина у вредности од око 970.000 евра, од тог износа новац од око 5.268.000 динара, као и покретна имовина: 29 аутомобила, два квада, скутер, чамац са кабином, ванбродски мотор и накит, чија се вредност процењује на око 111.420.000 динара.

На основу наредби надлежних тужилаштава, осумњиченима је забрањено располагање новчаним средствима, непокретностима и покретном имовином у укупној вредности од око 972.000‬‬ евра. Осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова и они ће, уз кривичну пријаву, бити приведени надлежним тужилаштвима.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".