Рама је недавно, после вишегодишњег сукоба, угостио Харадинаја у Тирани, што се у неким круговима тумачи као најава сарадње политичара, који су један другог све до скора најстрашније оптуживали за криминал и издају националних интереса. Њихов састанак у главном граду Албаније био је јако присан, преносе тамошњи медији.

Албанског председника, иначе, бира парламент, али у понедељак нико није изабран јер ни власт, ни опозиција нису предложили кандидата. Мандат актуелног председника Иљира Мете истиче 24. јула.

Два круга неуспешна


Како преноси портал 'Коха јоне', Харадинај је боравио у Тирани три дана, а угостили су га Еди Рама и градоначелник албанске престонице Ерион Велиај.

-То показује да се нешто спрема за новог председника Албаније. Харадинај је албански држављанин (држављанство добио 2017. године) и испуњава критеријуме за кандидатуру. Рама не губи време узалуд на формалне састанке, посебно ако сте му били противници, као што је Харадинај био. Харадинај има шансе да добије гласове 120 од укупно 140 посланика у парламенту... -, пише овај портал.

Други од пет кругова за избор председника Албаније почетком недеље је завршен неуспешно, подсећа 'Коха јоне'.

- За танго треба двоје, не можемо да плешемо сами, без партнера. Ништа нисмо одлучили. Чекаћемо трећи круг да видимо да ли опозиција има кандидата. Ако не предложи никог, у четвртом кругу ми ћемо предложити свог кандидата - рекао је Рама.

Рамуш Харадинај, с друге стране, каже да уопште не размишља да буде кандидат за албанског председника.

- Нисам део унутрашњег такмичења Албаније. Из поштовања које гајим према Албанији не бих био никакав функционер. Имам албанско држављанство и осећам се поносно, али нећу то урадити, нећу се кандидовати - поручио је Харадинај.

Није реална опција


Орхан Драгаш, директор Међународног института за безбедност, каже да ово није реална опција иако је раније било сличних случајева.

- Аљбин Курти се, подсећам вас, кандидовао на последњим парламентарним изборима у Албанији. Ипак, не верујем у могућност да се Харадинај кандидује, нарочито не са подршком Раме. Албански премијер жели да поспеши сарадњу у региону, укључујући и Србију, тако да је ово само нереална спекулација. Такав потез би само уназадио сарадњу Србије и Албаније - наглашава Драгаш.

Како се бира председник Албаније


- Албански парламент са 140 посланика спроводи пет кругова гласања
- Кандидате мора да предложи група од најмање 20 посланика
- Да би кандидат био изабран, у прва три круга мора добити подршку 84 посланика
- За победу у последња два круга потребна му је подршка 71 посланика
- Ако после пет кругова нико не буде изабран, расписују се нови парламентарни избори
- Председничка функција у Албанији је претежно церемонијална, мандат траје пет година

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".