- Морамо бити искрени према њима и према нашим грађанима. Ако кажемо да ће се Украјина придружити ЕУ за шест месеци, или за годину или две, то неће бити истина, јер ЕУ има одређене захтеве према кандидатима. То може да се догоди за 15 или 20 година. Процедура је дуготрајна - рекао је Бон за Радио Же.


Према његовим речима, исправно би било да се Украјини и другим земљама које траже ближе односе са ЕУ, нарочито Молдавији и Грузији, понуде неке привилегије, преноси ТАСС.

Док се приступни процес не заврши, како каже, било би добро да се успостави Европска политичка заједница као што је предложио француски председник Емануел Макрон.

Таква заједница би Украјинцима омогућила слободу кретања у Европи, дала им приступ неким европским фондовима да обнове земљу и оживе привреду, рекао је он и навео да је то политички пројекат комплементаран са Европском унијом осмишљен за земље које теже ближим односима са ЕУ.

Макрон је недавно изјавио да би Украјина могла добити статус кандидата по убрзаној процедури, али да би њено приступање ЕУ могло да траје годинама, ако не и деценијама.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".