У тексту "ТВ новости", који преносимо у целости, можете прочитати занимљива виђења глумаца Јелене Чворовић и Богољуба Митића о томе како им је ова серија променила живот и свакодневицу:

Њихово венчање је извесно, рачуница још извеснија, јер Ђошу брат Тика Шпиц на силу гура у загљај богате удаваче Касандре, ћерке Паје Трошка. И Паја има свој интерес у том браку, јер продаје јединицу ћерку „под фалинку“, потшо је она већ трудна. Тако тече прича и почиње брак између двоје веома популарних јунака у „Породичном благу“. Сви ти предсвадбени догађани, закувани под пером писца Синише Павића, донели су приличну популарност глумцима Јелени Чворовић и Богољубу Митићу. Начин на који они играју Касандру и Ђошу допао се гледаоцима, у шта се и репортер ТВ новости лично уверио на улицама Ниша пре недељу дана. Од радозналих обожаваоца у њиховог препознавања Богољуба Митића било је немогуће проћи улицом. Тачније, све је почело од аутобуске станице. Глумца је било узалудно чекати на перону. На изласку у станицу владала је огромна гужва. Стигла је нека средњошколска екскурзија, и сви су, угледавши Митића, повадили папириће и окружили га тражећи ауторграм. Он се стрпљиво потписивао и одговарао на питања када се жени, боли ли га глава од удараца од сто, зашто слуша брата и не жени се Дудом Пироћанком…

Фото: Архива ТВ Новости

 

Ништа боље није било ни у кафани, где смо покушали да са њим поразговарамо на миру. Прилазили су келнери, из кухиње извиривали кувари, примицали се гости који су седели за осталим столовима. Неко да упита, други да констатује како је „оно од синоћ било добро“ и искоментарише збивања у ТВ серији. Млађе жене су углавном подносиле папириће, уз молбу да се потпише за њихову дечицу, а било је и оних који су пожелели да се фотографишу „са Ђошом“. Најрадоснији је био власник кафане, који је искористио прилику па позвао жену и децу, али и месног фотографа, да овековечи сусрет са ТВ јунаком у својој кафани. Ни чорба, ни салата нису прошли без чопора деце која су притрчавала, и одраслих који су прилазили са више такта. Док смо пролазили улицом, са прозора школе видели су га ђаци и цело одељење, са све учитељицом, истрћало напоље и окружило глумца. Стрпљиво и с много такта Митић је одговарао на питања, имајући разумевање и за разноразне упаде и добацивања.

Фото: Архива ТВ Новости

 

Каже, прија му популарност, али већ не може никуда а да га не препознају. То понекад баш није пријатно, али некада и помаже, као кад му, рецимо, полицајац уз осмех опрости неки ситан прекршај.

Пошто у серији нема неких посебних интервенција у његовом изгледу, осим специфичне одеће, није тешко познати га. За разлику од лика који игра, он је приватно ведар, пријатан и одмерен човек. Тридесет и нека му је, има са супругом Јеленом две ћерке. Породица стрпљиво чека његове повратке кући, јер због гостовања са представом „Леле, бато“ често данима одсуствује од куће. Реч је о хумористичном колажу, насталом из серије, који игра са Предрагом Смиљковићем, (његов кум приватно, а у серији брат Тика Шпиц). Написани комад (опет из пера Синише Павића) неретко допуњују и импровизују додајући актуелне догађаје и изазивају салве смеха публике.

Фото: Архива ТВ Новости

 

- Видим да се Ђоша допао публици. И мени се допао, па сам, ето, срећан и ја као и публика. Телефон ми стално зврји, до проја мог мобилног некако су дошла нека деца из једног града у околини мојих Власотинаца и стално ме нешто запиткују. Те хоћу ли наћи ћуп, те шта ћу да радим са парама, те ово и оно. Углавном ме салећу деца и жене у озбиљним годинама. Они су најрадозналији. Знам ја да ће ми остати надимак Ђоша за цео живот, али се плашим да ми деца и моји најрођенији и најприснији пријатељи не промене име. Хоћу да за њих останем и даље Боги или Миза, како су ме и до ове улоге звали – прича Богољуб Митић.

Да је тако, опет смо осведочили: пошто смо се растали са популарним глумцем и његовим пријатељима, у аутобусу који је кренуо ка Београду дама у поодмаклим годинама пита: „Је ли то стварно био онај што је синоћ ударао главом о астал, онај што га жене, а он неће?“.

Фото: Архива ТВ Новости

 

Ни глумица Јелена Чворовић не може се пожалити да је Касандра није учинила препознатљивом на улици, у самоуслузи, речју – куд год крене. Годинама је она у Београдском драмском позоришту из вечери у вече облачила различите костиме, играла мање и веће улоге, гостовала и у другим театрима, али је широкој публици постала позната тек када се на телевизији појавила у „Срећним људима“ као Ваљевка Жаклина. Сада се са „Породичним благом“ и ликом удаваче Касандре њена популарност итекако појачала.

- Моја четрнаестогодишња кћерка Мина у почетку је мало негодовала, јер никако да ме на екрану види дотерану, у некој улози која је приближна мени приватно. Али, променила је мишљење откако су њени другари у школи почели да упорно употребљавају једну реченицу коју изговарам у „Породичном благу“. У жаргон им је ушло да на питање „Шта радиш“ одговарају „Ја пијем“, јер тако Касандра одговара Шпицу и Ђоши када први пут долазе у посету. И сама сам се у почетку питала како ли ће све то испасти, а сада, пошто се дух јужњака и њихових догодовштина допа људима, заиста сам задовољна што сам у целој тој причи. Чак је и мој супруг (професор на Правном факултету, прим ред.) био неки дан збуњен када су му колеге говориле како сам у другом стању. У први мах није поверовао да говоре о серији и лику који играм. Мене људи често загледају и запиткују о серији, али и то да ли волим коју чашицу. Како да их уверим да нисам нимало склона алкохолу, што се за цигарете баш не би могло рећи – објашњава Јелена Чворовић.

Глумица сматра да велику популарност серија дугује добро написаном тексту, по којем се неки ликови „сами играју“, пошто су аутентични и живи.

Фото: Архива ТВ Новости

 

- Истина, ја немам прави однос према ономе што играм на ТВ, јер када себе гледам увек тражим оно што није добро, што би се могло боље и професионално савршеније урадити. Сви ми се више допадају него ја сама. Али, почели су да стижу и комплименти од мојих колега глумаца, па ми то говори да сам се добро снашла у тој улози. Најдирљивије ми је било када сам у позоришту после прве изговорене реченице добила снажан аплауз у једној представи, јер је на само препознавање са телевизије публика реаговала, поздравила ме. То прија, али је и обавезујуће – каже Јелена, која је свој ТВ деби имала још у „Отписанима“, где је играла Нину, девојку Тихог, која гине на почетку серије.

Фото: Архива ТВ Новости

 

О даљој судбини Касандре и њеног новопеченог мужа још се не зна много. Писац им је наменио буран улазак у брачне воде, различите интересе и рачунице, али касније, ваљда, и неке заједничке подухвате и обавезе. Па нека им је на радост, као и публици!

* Нпортал.рс због вас даје нови живот текстовима из богате новинске архиве "Новости", а овај чланак је изашао у "ТВ Новостима", 2001. године. *

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".