Тело младића, које по свему одговара опису Сплићанина Матеја Периша ком се траг изгубио у ноћи између 30 и 31. децембра код Бетон хале у Београду, извучено је јуче ујутру из Дунава код Аде Хује - свега неколико километара низводно од места његовог нестанка. Гардероба, пронађени предмети, локација - све упућује на то да је пронађен млади Периш, али ове црне слутње сада остаје да потврди ДНК анализа чији се резултати, по убрзаном поступку, очекују већ данас.

Фармерке, тамна мајица са апликацијом јагуара и натписом "Поwер Супер Цлеанер", бела патика са словом В са стране, сребрни сат на руци и мобилни телефон у џепу - управо је то кобне ноћи Матеј Периш имао на себи, а исто то пронађено је на телу које су у Дунаву, око 9.20 јуче, приметили морнари који су позвали полицију. И сами полицајци који су јуче били на Ади Хуји кажу да све потврђује да је пронађен управо Матеј.

Фото: П. Милошевић

 

Међутим, то ћемо са сигурношћу моћи да кажемо тек када буду стигли налази ДНК анализе који ће, како смо сазнали, бити урађени по убрзаном поступку.

Тело је превезено на Институт за судску медицину где ће ова анализа бити објављена. Полиција је још пре готово пет месеци, одмах по нестанку Периша, од његовог оца Ненада узела ДНК узорак који ће сада бити упоређен са ДНК пронађеног тела.

Како смо незванично сазнали, на пронађеном телу које, иако је било у поодмаклој фази распада, нису пронађени видљиви трагови насиља, биће обављена обдукција која треба то дефинитивно и да потврди и да утврди узрок смрти младића. У исто време вероватно ће бити урађена и токсиколошка анализа, коју је наложило Више јавно тужилаштво. Ови налази највероватније ће бити познати тек за неколико недеља.

О томе шта следи након што је тело нађено, синоћ је говорио и начелник криминалистичке полиције Хрватске Антонио Геровац, који је јуче поподне стигао у Београд.

Како је потврдио, биће извршена ДНК анализа односно упоређивање са узорком који је пре неколико месеци дао Матејев отац.

Фото: Принтскрин

 

- Такође видећемо у сарадњи са српском полицијом које још евентуалне радње ће се спровести, да ли ће се радити токсиколошки налаз који је такође најављен и да ли је он могућ након толико времена, то ћемо такође видети - рекао је Геровац.

На питање новинара када би се најбрже могли очекивати резултати обдукције, он је навео да све зависи од чињенице из ког генетског материјала ће се радити ДНК, да ли ће то бити могуће урадити из крви, из меког ткива, или кости.

- Оно што у оваквим случајевима када се ради о утапању се утврђује присутност воде у плућима, присутност алги и тако даље. Тако да тек након спроведене обдукције моћи ћемо са сигурношћу да кажемо шта је тачан узрок смрти тела које је пронађено у води. Остаћу у Београду док трају истражне односно обдукционе радње. Ми од почетка имамо сарадњу са српском полицијом. Током данашњег дана остаћемо овде, дакле док се не утврди узрок смрти и на крају крајева, оно што највише интересује јавност да ли се ради управо о Матеју - рекао је Геровац.

Отац Матеја Периша, Ненад, јуче ујутро је поруком обавештен да је код Аде Хује извучено тело које одговара опису његовог сина. Он је рекао да ће чим заврши обавезе око организације за сахрану, кренути у у Београд како би уживо сазнао да ли је пронађено тело његовог сина.

Након што обдукција буде урађена, а ДНК анализа потврди да је у питању Матеј Периш, тело ће бити предато његовом оцу и транспортовано у Хрватску.

Очекује се да сахрана младића, уколико се потврди да је у питању он, буде обављена у Сплиту где му живи породица.

Фото: П. Милошевић

 

 

Ненад Периш: "Истина се не може променити..."


- Информација о Матеју је дошла после пет месеци, после 139 дана... Чекали смо радосну вест, а дошла је она болна, грозна... Истина се не може променити већ прихватити - рекао је Ненад Периш након што је обавештен да је пронађено тело које одговара опису његовог сина.

- Послали су ми поруку и рекли да су пронашли тело и да одећа одговара Матеју. Такође, рекли су да се мора сачекати и ДНК анализа како би се установило да ли је то сигурно он, а она не може бити готова одмах - рекао је он.

Са болом у гласу, отац Матеја Периша каже да је дуго ипак чекао радосну вест, да се упорно надао да ће Матеј бити пронађен жив...

- Информација је дошла после 139 дана. Дошла је болна вест, грозна... Иако је прошло толико времена ми смо чекали да нам се саопшти срећна вест - да је нађен Матеј жив... Али, истина је другачија и морамо је прихватити - каже несрећни отац.

Тешко му је јако, а бол је, каже, неописива. Упркос томе, овај дивни човек, желео је да се захвали свима.

- Захваљујем се свима на молитви и бризи. Толико је било искреног саосећања током потраге, то никад нећу заборавити јер то ми је јако значило. Хвала сваком понаособ, сваком вернику, обичном, човеку, свештенику, полицији, новинару. Свима посебно хвала и свакога грлим. То што су имали саосећања, што су сви желели да Матеј буде пронађен. То никада нећу заборавити колико год бол била тешка - рекао је Ненад.

Фото: АТА имагес

 

Рекао је да се грозно осећа, али да ситуаију "мора да прихвати".

- Идемо даље, морамо показати да наша вера није само тренутна. Удахнимо ваздух, погледајмо у небо и кажимо: “Боже, хвала”. Да, тешко ми је, грозно ми је, невероватно тешко, али морам да прихватим и наставим даље - каже он.

Подсетимо, јуче је у Дунаву код Аде Хује пронађено тело млађег мушкарца који одговара опису несталог Матеја Периша. Како смо сазнали, на телу младића пронађен је сребрни сат, тамна мајица са апликацијом, фармерке и једна бела патика, а у џепу мобилни телефон. Све пронађено одговарало је опису ствари које је у ноћи нестанка на себи имао Матеј Периш. Апликација на мајици на телу идентична је оној коју је Периш кобне ноћи носио. То што је мобилни телефон пронађен у џепу фармерки, још једна је потврда да је у питању он, јер је сигнал с његовог телефона у кобној ноћи последњи пут лоциран код Великог ратног острва, што значи да је мобилни био код њега када се нашао у води.

(Блиц)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".