Научници су користили психолошку терапију познату као "Having touch", која укључује нежан додир, како би помгли људима да се опораве од трауматских дешавања која су доживели.

У експеримент су укључене биле особе, које су месец дана пре ове студије имали неки немили догађај. Под вођством, искусног терапеута, сесија почиње тако што учесник размишља о трауми коју је доживео, а потом имају четири циклуса активности.

Фото: Профимедиа

 

Циклуси

Именовање животиња које почињу одређеним словом, затим певањем омиљених песмица из детињства, размишљању о срећним догађајима из живота и на крају гледање тениског меча.

Током ових циклуса, терапеут додирује учеснике нежним покретом руке преко лица, надлактице и рамена. Пре и после сесије, учесници су изјавили да им се расположење побољшало.

Они који су радили додатни психо тест две недеље касније, рекли су да се психички много боље осећају.  Узнемереност коју су имали пре почетка сесије, смањила се током самог тестирања.

Фото: Профимедиа

 

- Хормони хемикалије у мозгу, као што су окситоцин и допрамин, ослобађају се кроз наша тела са жељеним друштвеним контактом, као што је дељење загрљаја и кључни су за наша психолошка и физиолошка благостања, подржавајући имуносистем. Окситоцин такође помаже делу лимбичког система, који се назива амигдала и одређује да ли се нечега плашимо или не.

(Магазин Новости)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".