- Договорили смо се да већ током следеће недеље имамо најконкретнији акциони план како ово не би остало мртво слово на папиру - рекла премијерка новинарима из Србије након потписивања меморандума.

Истакла је да је карактеристицно за Србију и УАЕ што две земље деле исту визију будућности - шта су најважније ствари и приоритети у будућности.

То је свакако дигитализација, улагање у образовање, истраживање, развој, науку, и све оно што може да утиче да смо ми друштво чији је развој заснован на иновацијама", рекла је премијерка Брнабић након потписивања меморандума и одржаних састанака.

Фото: Танјуг/Влада Републике Србије/ Пеђа Вучковић

 

До сада су УАЕ овај вид сарадње, од 2018.године, развиле са 11 држава.

Премијерка Брнабић потписала је меморандум са министром за кабинетске послове УАЕ Мухамедом бин Ал Абдулах Ал Каркавијем.

Меморандум је потписан у присуству шеика Мактум бин Мухамед Ал Мактума, заменика владара Дубаија.

Потписани меморандум предвиђа размену знања и искуства, у девет области, међу којима су вештачка интелигенција, креативна индустрија, дигитална економија, еУправа и наука.

- Драго ми је што смо данас потписали меморандум о разумевању, коректније је рећи, меморандум о сарадњи између влада Србије и УАЕ, који се тиче размене знања, исуства, иницирања и спровођења заједничких пројеката на којима ћемо даље радити - навела је предедница Владе Србије Брнабић.

У питању је, пре свега, модернизација државне управе, даља модернизација е-Управе, размена искустава и заједничких пројеката у области образовања, науке и културе, пројеката у области вештачке интелигенције и сарадња у области креативних индустрија, додала је Брнабићева.

Фото: Танјуг/Влада Републике Србије/ Пеђа Вучковић

 

Председница владе је додала да наша земља жели да већ током следеће недеље има најконкретнији могући акциони план и да Србија и УАЕ деле визију будуцности, то јест најважније ствари за наше две земље, а то су дигитализација, огромно улагање у образовање, истраживање, развој и науку.

Јер желимо да будемо друштво и привреда чији је развој заснован на знању, додала је она.

То је једини начин да надокнадимо изгубљено време у деведесетим и у првој декади двехиљадитих година и да се позиционирамо као земља која може веома брзо да промени и своју садашњост и своју судбину.

Најавила је покретање великог броја пројеката, од програмирања и кодирања у основним школама, до истраживања на пољу вештачке интелигенције са нашим Институтом за развој вештачке интелигенције.

Што се тиче дигитализације и е-Управе, занимљив је пројекат УАЕ Гаврмент акселаратор, као практично место за решавање проблема, који ми можемо искористити у прављењу једног потпуно новог креативног простора и за Београд и за Србију, чија реконструкција и изградња треба да крене у септембру, рекла је Брнабићева.

Додала је да са собом данас носи из Дубаија идеју, инспирацију за сличан пројекат.

Фото: Танјуг/Влада Републике Србије/ Пеђа Вучковић

 

Све остало се тиче наше стандардне сарадње и стратешког јако блиског партнерства за које је заслужан председник Александар Вучић, који је покренуо нашу сардању са УАЕ и много боље везе и његово лично пријатељство са шеиком бин Заједом, што је отворило врата и за инвестиције УАЕ у Србији и за даље пројекте као што је овај, навела је премијерка.

Брнабићева је дала изјаву новинарима у Музеју будућности, за који је рекла да је сам по себи занимљив концепт и да је посебно поносна на то да људи из Београда дали 80 одсто научне базе за све експонате на првом спрату музеја.

- Када се вратимо на 2016. или 2017. годину, када смо први пут почели да причамо о томе да Србија може бити земља иновација, истраживања, развоја и науке и савремених технологија, некако су се сви смејали и нису веровали да то јесмо ми. Често путујући по свету, схватила сам да нашу креативност и иновативност боље виде из иностранства, него што ми сами верујемо у себе. Као влада уложили смо у сопствену памет и знање и само у прва два месеца имали смо у сфери информационих технологија извоз једнак укупном извозу нашег ИТ сектора пре 10 година.

Чињеница да је Влада УАЕ потписала овакав споразум са нама значи, додаје премијерка, да су рекли да могу много да науче од нас.

- То је један од најбољих показатеља тога шта смо све успели да урадимо у протеклих шест година и шта то додатно можемо да урадимо у наредном периоду ако наставимо овим путем и ако верујемо у наше људе, ако уложимо ододатан новац у наше образовање, ако кренемо даље трасираним путем у сферу вештачке интелигенције и биотехнологије и биомедицине и биоинформатике о чему смо данас причали као о отвореном пољу за сарадњу.

Влада Србије ће у наредних неколико година уложити близу 200 милиона евра у "Био 4 Кампус" који се тиче управо ових области, закључила је Брнабић.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".