- Улазак Финске у НАТО нанеће озбиљну штету билатералним руско-финским односима, одржавању стабилности и безбедности у северноевропском региону. Русија ће бити принуђена да предузме узвратне кораке, како војно-техничке, тако и друге, како би зауставила претње својој националној безбедности која - наводи Министарство у саопштењу.

Напомиње се да ће улазак Финске у НАТО бити и директно кршење међународно-правних обавеза те земље које проистичу из Париског мировног уговора из 1947. године и Уговора између Русије и Финске из 1992. о основама односа.

Министарство спољних послова Русије истиче да је „политика војног несврстаности деценијама служила као основа стабилности у северноевропском региону“, а да је „улога војног фактора је сведена на нулу“, преноси Интерфакс.

У саопштењу се изражава уверење да је „циљ НАТО-а јасан - да се настави ширење ка границама Русије и да се створи још један бок за војну претњу нашој земљи”.

- О томе зашто би Финска своју територију претварала у линију војне конфронтације са Руском Федерацијом, а притом губила независност у доношењу сопствених одлука, пресудће историја - закључује се у саопштењу.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".