Сунчани дани напунили су баште престоничких кафића, али и локала широм Србије. Особља је, међутим, мање него икад.

- Велики је проблем са радном снагом - каже Георги Генов, председник Удружења "Хорес". - Само од 2019. године до сада отишло је 5.000 људи из бранше. Ми ћемо имати тај проблем све док не успемо да конобарима обезбедимо плату од 800 евра. И то зато што у Аустрији могу да зараде 1.600, у Италији од 1.000 до 1.200, а у Немачкој од 1.600 до 1.800 евра.

Није проблем само у кафићима. Раднике не могу да нађу ни хотелијери. Најтеже је наћи кадар који зна посао.

- Када дамо оглас, јави се доста људи, али тешко можемо да одаберемо оно што нам треба - каже Дарко Тадић, директор хотела "Ртањ" са Копаоника. - Подигли смо и цену рада, али вероватно иду у Црну Гору и Хрватску и на крузере. Раније нам је био проблем да нађемо доброг кувара, али ове године квалификовану радну снагу имамо, али смо тешко долазили до собарица и чистачица. Није нам јасно о чему се ради, вероватно неће нико да ради те послове. Летња сезона ће бити проблем, јер су многи негде отишли да раде у иностранство.

Како нам је рекао, очекује се и да ће део радника да се врати назад, јер у Немачкој има вишка и мања је потражња.

Први човек "Алко групе" Мирљуб Алексић, објашњава да није тешко наћи радника, већ је немогуће.

- Угоститељи међусобно врбују раднике, обећавајући им често нешто што и не испуне - говори Алексић.

ТЕШКО СЕ ДОЛАЗИ И ДО БЕРАЧА

СА сезонским радницима муку муче и пољопривредници. Малинари и купинари већ се припремају за предстојећу бербу.

- Више је фактора зашто имамо проблем - каже Добривој Радовић, председник Асоцијације малинара и купинара Србије. - Има и нас произвођача који берачима обећамо нереалне дневнице, а на крају им не исплатимо. Има и лоших услова и нељудског понашања, па се ти радници више не враћају. С друге стране, неће много људи да раде овај посао, иако су лане дневнице биле од 3.000 до 4.000 динара. Има и младих који би радије да леже него раде. Мора се радницима обезбедити три оброка, пристојан смештај. Ми већ четири године не мењамо екипу.

(Новости)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".