Председник Кубе Мигел Дијаз-Канел најавио је слање вакцина у Вијетнам у недељу на свом Твитер налогу, пренео је АП.

На кубанском званичном новинском сајту наведено је да пошиљка укључује 900.000 доза које је купио Ханој и још 150.000 које је донирала Куба.

Председник Вијетнама Нгујен Суан Пук посетио је Кубу прошле седмице и обишао лаобораторију у којој се производе вакцине, најавивши да је постигнут споразум о куповини најмање пет милиона доза вакцине.

Кубански Центар за генетску имунологију и биотехнологију објавио је да су кренуле и испоруке вакцина Абдала у Венецуелу током викенда.

Потпредседница Венецуеле Делси Родригез објавила је у јуну да се Венецуела сложила да купи кубанске вакцине у вредности од 12 милиона долара, иако званицници нису хтели да кажу колико доза је у питању.

Кубански научници су развили три домаће вакцине против ковида 19 и чекају да добију званичну потврду од Светске здравствене организације.

Државна фармацеутска корпорација БиоКубаФарма је навела да годишње може да произведе 100 милиона доза вакцина Абдала, Соберана 2 и Соберана Плус, за које је недавно рекла да за око 90 одсто смањују ризик од озбиљног обољевања или смртности.

Иран већ производи вакцину Соберана-2.

Вијетнам, Аргентина и Мексико изразили су наду да ће ускоро моћи да производе кубанске вакцине, док бројне земље користе друге кубанске лекове у протоколима приликом лечења ковид-19.