Може се, предложио је Ковачевић, затражити и помоћ бившег руског амбасадора, који, пак, о конкретном случају не зна ништа.

- Покушаћу да сазнам какво је стање. Али прво је потребан службени контакт ваше амбасаде са руским министарством спољних послова. Обећавам да ћу ступити у контакт са министарством и покушати да помогнем да се дође до решења - рекао је за РТЛ Анвар Азимов, бивши руски амбасадор у Хрватској.

Фото: Russia Today printskrin

 

 

Заробљени Хрват украјинским снагама придружио се још 2020. године. Каже да би добио држављанство, јер се у Украјини заљубио. С борцима Азова, тврди, није имао додира. Његови пријатељи којима је саветовано да јавно не говоре, сви одреда кажу да није реч ни о каквом неонацисти.

- Никакав примитивац, нити агресивац, дапаче једноставна особа - рекли су његови пријатељи.

Још на почетку напада на Украјину, Руси су управо Хрвате прве помињали као украјинске плаћенике, њих око 200 и због тога су покушали да уруче и протестну ноту хрватском војном аташеу у Москви, који је то одбио. Став Владе је премијер више пута поновио.

Фото: Профимедиа

 

 

- Сваки одлазак у Украјину у овим околностима је акт појединаца и иду тамо на личну одговорност - рекао је премијер крајем фебруара.

Једино што сада преостаје хрватској страни, у случају Вјекослава Пребега, јесте дипломатска акција, било јавна или тајна. И то након што су руске дипломате протеране из Загреба, а што је Москву највише увредило није им дозвољен ни долазак хуманитарног лета по њих, пише Нет.хр.

- Сад се показује колико је лоша била претерана ревност Републике Хрватске у протеривању руских дипломата и пренаглашеног исказивања непријатељства према Руској Федерацији, премда је то заслужила. И сада Хрватска зависи од добре воље руске стране - тврди Ковачевић.

- Мој савет Хрватима је, немојте се уплитати, посебно добровољци, у овај рат - рекао је бивши руски амбасадор Анвар Азимов.

Није познато колико се Хрвата бори у Украјини, и да ли их има још у Маријупољу.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".