Његови љубимци Кармак, Ромеро и Том, који су добили имена по креаторима ове познате игрице, способни су да се независно крећу кроз низ лавирината и да отварају врата, па чак и да убијају монструме. Неурохирург из Будимпеште је направио платформу засновану на виртуелној реалности како би показао колико су пацови паметни. - Направио сам посебно окружење у виртуелној реалности и обучио три пацова како да се понашају. У просеку, пацови су невероватно паметни и могуће их је научити да извршавају комплексне задатке. Поседују изузетно добро памћење и имају посебно разумевање кад је у питању размишљање на високом нивоу и доношење одлука - рекао је Тот и наставио:

- Пацови могу да науче веома сложене задатке и желео сам да их научим да се крећу у правом смеру игре без мог мешања. Кад ураде оно што је потребно, добијају зашећерену воду као награду. Ставио сам их на покретну лопту како би игрице играли у првом лицу. Требало је много труда да их научим да трче на овоме, али смо на крају успели. У почетку су пацови научили да играју игрице које имају равне коридоре и једноставне окрете под 90 степени. Потом им је Тот задао много комплексније руте за кретање и насумичне покрете.

Награда за успех

- Кад би се уморили, скинуо бих их с лопте и играо се с њима. До краја експеримента су постали моји љубимци. Научник каже да је првобитно планирао да пацове научи да гризу цев испред носа како би контролисали оружје у игрици и пуцали на монструме. То се показало као неефикасно па се одлучио за систем подизања цеви. За ликвидацију монструма и прелазак нивоа Тот је пацове награђивао њиховим омиљеним грицкалицама, попут грожђа и банана: - Одлично се сналазе кад играју из перспективе првог лица.

Нови изазов: Сад их учи да купују оружје

Неурохирург каже да ће бити интересантно научити пацове како да у игрици мењају оружје и да схвате да га мењају у зависности од ситуације у којој се налазе. - Тренутно нисам сигуран у ком ће се тренутку они заситити, да ли уживају у наградама које добијају и да ли уживају у акцији. Сада знају шта раде, ако се промени окружење, они схватају и прилагођавају се новим околностима. Врло су радознали и желе да сазнају шта се дешава. Ако је задатак довољно комплексан, они уживају, макар ја тако мислим - каже Виктор Тот.

(Курир)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".