Он сматра да спортисти из Српске немају исти третман као они из Федерације БиХ, а све због инертног односа челника ОК БиХ.


- Олимпијски комитет мора да буде носилац спорта једне државе, а не организација која се суштински не бави потребама спортиста. У кругу оних који га воде су већ дуго година исти људи, који у том периоду нису направили никакав искорак, напротив. Оно што ми посебно смета јесте то што интереси спортиста из Српске нису заштићени на најбољи начин. Јавна је тајна да се српски представници у ОК БиХ годинама не бирају у Републици Српској него у Сарајеву, а колико сам упознат иста је ситуација и са представницима хрватског народа - рекао је Куваља.

Он у саопштењу додаје да последња додела стипендија показује неравноправан однос према спортистима из Српске.

Од 13 спортиста за које је процењено да су кандидати за наступ у Паризу 2024. године, чак 12 корисника живи на простору ФБиХ, а сви се такмиче у клубовима који егзистирају у том ентитету.

- Прилично велика случајност ако се зна да из Републике Српске долазе најбољи стрелци и пливачи, а ту су још џудисти, боксери, па и бициклисти… Зато предлажем да и спорт буде на нивоу ентитета и да имамо канцеларију ОК БиХ у Бањалуци. Ако не могу и не знају нека се угледају на нас и наше Министарство породице, омладине и спорта. Овако се плашим да ће проћи још три деценије, а да нико неће освојити медаљу, нарочито не неко из Српске - рекао је Куваља.

Пуних 30 година је прошло од првог појављивања спортиста из БиХ на Олимпијским играма, али из осам покушаја нико од њих није успео да се домогне медаље.

- И док земље из окружења из циклуса у циклус подижу лествицу и броје одличја, у БиХ и даље важи она Кубертенова "Важно је учествовати". Та крилатица јесте у духу олимпизма, али се њоме више нико не задовољава, јер сваки спортиста пролива литре зноја како би био најбољи, а не да би се задовољио пуким посматрањем најбољих из непосредне близине и евентуално усликао "селфи" за успомену - казао је он.

Јасно је као дан да људи који воде ОК БиХ немају ауторитет и знање за тако одговорне функције, наводи Куваља.


- Пример како треба развијати спорт и на који начин треба да функционише јесте Олимпијски комитет Србије. Из циклуса у циклус напредак је видљив и пуким посматрачима, а посебно спортистима који имају сјајне услове за рад иогромну подршку. Тога у БиХ нема делом због уређења ове творевине, али великим делом и због нестручности људи који би требало да воде бригу о врхунским спортистима - закључио је Куваља.

(Новости)


 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".