Након свечаности, председник Србије се обратио новинарима.

- Разговарали смо о нашим билатералним односима. То увек укључује птиање територијалног интегритета али и европског пута Србије. Захвалан са Мицотакису, разговарали смо о свим важним темама, о Украјини, Бриселу, европском путу Србије. О томе сам дуго разговарао са Шарлом Миселом. Имали смо веома искрене и отворене разговоре - истакао је Вучић и додао:

- Немачка је озбиљна земља и припрема се за оно што долази. Ово ће за целу Европу бити најтеже зима у последњих 50 година за целу Европу. Имате два кључна проблеме енергенте и храну, а уз то инфлацију. Добро је да немамо високу стопу јавног дуга. Хране ће бити довољно, ми нећемо имати проблема у крајњој инстанци, али мора много тога да се уради - навео је Вучић.

Подсетимо, церемонији су присуствовали председник Савета Шарл Мишел, грчки премијер Кирјакос Мицотакис, премијер Бугарске Кирил Петков, председник Србије Вучић и председник Владе Северне Македоније Димитар Ковачевски.

Изградњом новог плутајућег терминала ЛНГ биће побољшано снабдевање гасом и инфраструктура у целом региону југоисточне Европе, наводи се у саопштењу Европског савета.

Из Брисела напомињу и да ће изградња тог терминала помоћи Европској унији да, што пре, смањи своју зависност од руског гаса.

Пројекат ће пружити нове изворе и руте снабдевања природним гасом и побољшати безбедност снабдевања у Грчкој, Бугарској и другим државама у региону, навео је Европски савет.

Мицотакис је на недавној седници владе рекао да је нови терминал ЛНГ у Александруполију за складиштење и гасификацију веома важан инфраструктурни пројекат који би, у комбинацији с другим иницијативама, за мање од 20 месеци могао да обезбеди диверзификацију извора снабдевања, не само Грчкој већ и целом Балканском полуострву, пренела је македонска агенција МИА.

(Новости)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".