Америчко Федерално тужилаштво у Мајамију оптужило је премијера Британских Девичанских острва Ендрјуа Фахија и још две особе за прање новца и трговину наркотицима, саопштило је Министарство правде САД, преноси Ројтерс.

Премијер Британских Девичанских Острва ухапшен је у Мајамију, под оптужбом да је прао новац, али и увозио кокаин у САД.

Фото: Јутјуб принтскрин/ЦБС Миами

 

Гувернер те британске територије, Џон Ранкин, потврдио је да је премијер Ендрју Фахи ухапшен у четвртак ујутру, а британска министарка спољних послова Лиз Трас поручила је у саопштењу да је "запрепашћена" овим оптужбама.

Фахи (51) је ухапшен на аеродрому у Мајамију заједно са генералном директорком Управе за луке ове британске прекоморске територије, наводи се у кривичној пријави америчке Управе за борбу против наркотика (ДЕА) која садржи и опширно сведочење тајног доушника.

У кривичној пријави ДЕА, у коју је увид имао Ројтерс, прецизира се да је Фахи пристао да дозволи доушнику, који се представио као члан мексичког наркокартела Синалоа, да користи луке Британских Девичанских острва за испоруку кокаина, у замену за новчани износ од 500.000 долара, а документ показује да је истрага, на основу извештаја и снимака тајног доушника, почела у октобру.

Према пријави, Фахи је такође затражио помоћ у отплати дуга од 83.000 долара човеку у Сенегалу који му је, како је рекао, "поправио" нека политичка питања, наводи британска агенција.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".