Председник Вучић истакао је да је овај дан невероватно важан за Србију.

- Ми данас почињемо потпуно нову еру у инвестицијама у Србију, и у нашем понашању у будућности. Ми смо данас потписали договор о финансирању електричног аутомобила који ће се производити у Крагујевцу - рекао је председник.

Фото: Танјуг/Сава Радовановић

 

Након састанка, потписан је и Уговор о додели средстава подстицаја између Министарства привреде и Фијат Крајслер аутомобили Србија, који су парафирали министарка привреде Анђелка Атанасковић и извршна директорка ФЦА Србија и директорка глобалне корпоративне канцеларије компаније Стелантис Силвија Бернети.

Вучић је рекао да ће потписивањем уговора Србија имати кључну улогу у реализацији стратешког плана ''Dare Forward 2030'' компаније Стелантис - једног од водећих светских произвођача аутомобила.

- Одлука овог гиганта у аутомобилској индустрији да модернизује и унапреди постојећи производни погон у Крагујевцу пружа нам могућност да постанемо водећи произвођач електричних аутомобила и на тај начин умногоме променимо слику Србије - истакао је Вучић, пишу Новости.

Фото: Танјуг/ Сава Радовановић

 

Већ од почетка 2024. идемо са производњом новог модела који ће бити произвођен у више фабрика. То је невероватна прилика за Србију, да има тако реномираног произвођача - додао је.

Он каже да смо увек заостајали за светом, али да овај пут идемо у корак са развијеним земљама.

- Овај модел ће бити прављен за средњу класу, приступачан. Не брините, нећу рећи који је модел у питању - рекао је Вучић кроз смех.

Извршни директор Стелантиса Карлос Тавареш је истакао да ће Србија и њена фабрика у Крагујевцу (у којој Србија има власнички удео од 33 одсто), играти кључну улогу у стратешком плану ''Dare Forward 2030'' компаније Стелантис, преноси Танјуг.

Фото: Танјуг/ Сава Радовановић

 

''Ова нова платформа намењена за електрична возила одговараће савршено производима из А,Б и Ц категорије и унапредиће ефикасна и чиста решења за градску мобилност наших брендова'', закључио је Тавареш.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".